Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čudo prirode od 10 metara: Zavirite u najdužu slanu pećinu na svetu (VIDEO)

Izraelski istraživači uvereni su, nakon merenja, da se najduža slana pećina na svetu nalazi u Izraelu na južnom obodu Mrtvog mora.

  Izvor: Foto: AP, Ariel Schalit

Pećina Malham je duga više od 10 kilometara i duža je od iranske pećine Namakdan, za koju se ranije mislilo da je najduža slana pećina.

Istraživanjem pećine u Izraelu rukovodio je Hebrejski univerzitet u Jerusalimu u saradnji izraelskim, bugarskim i međunarodnim dobrovoljcima.

U narednim mesecima objaviće se kompletna mapa pećine u profesionalnoj publikaciji.

Pogledajte i U najvećoj podvodnoj pećini pronađeni ostaci čoveka starog oko 9000 godina

Iranska pećina duga šest kilometara identifikovana je kao najduža nakon objavljivanja studije čeških i iranskih naučnika 2006. godine.

Slane pećine su neuobičajene i retke jer se so lako rastvara u vodi i velike zalihe soli ne održavaju so dugo na površini.

Samo mali broj slanih pećina je duži od jednog kilometra. Takve pećine postoje samo u jako sušnim predelima kao što je okolina Mrtvog mora lociranog na najnižoj tački planete isuviše slanom da bi u njemu bilo života.

Glavni ulaz u pećinu je nedaleko od stuba soli zvanog "Lotova žena" po biblijskoj ličnosti koja je skamenjena za kaznu što se osvrnula da gleda uništenje gradova Sodome i Gomore.

Osamdeset dobrovoljaca iz devet zemalja je zajedno sa izraelskim Klubom istraživača pećina tokom dve godine 1.500 sati provelo mereći i beležeći na mapu pećinska udubljenja.

Istražite pećinsku umetnost Evrope: 3 neverovatna mesta koja treba da posetite

Veruje se da je pećina stvorena pre 7.000 godina što je čini mladom po speleološkim standardima.

Osamdesetak kilometara severno od pećine je Jerihon jedan od prvih gradova u svetu i epicentar ravoja poljoprivrede.

Iako su naučnici završili svoje proučavanje postoje delovi pećine koji nisu otkriveni naročito u gornjim nivoima jer je do njih teško stići.

Izraelski istraživači uvereni su, nakon merenja, da se najduža slana pećina na svetu nalazi u Izraelu na južnom obodu Mrtvog mora.
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka