Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Operska pevačica iz Niša instruktorka gladijatorstva u Rimu

Operska pevačica iz Niša Dragana Moles osim što nastupa kao solista u glavnom gradu Italije bavi se i gladijatorstvom i to kao instruktor.

  Izvor: Foto: Beta/Biljana Ljubisavljevic

Moles je kazala agenciji Beta da je čitav život uključena u ekstremne sportove, a od 13 godina koliko živi i radi u Rimu, već devet godina je deo asocijacije "Gruppo storiko Romano" koja svake godine 21. aprila, na dan koji se proslavlja kao rođendan Rima, organizuje gladijatorske borbe i paradu u kojoj je na hiljade ljudi iz čitavog sveta obučeno poput starih Rimljana.

"Kao gladijator borim se i obučavam ljude da se bore na različite načine. Gladijatori imaju dvadesetak kategorija i oružja, a u zavisnosti od građe dele se u dve velike grupe "teške" i "lake", rekla je Moles.

Saznajte i Kako je izgledala škola za gladijatore?

Ona je kazala da je jedna od kategorija u grupi lakih u okviru koje se ona bori "oplamoko" i da se za tu borbu koristi štit, mali bodež i koplje.

Software:idol4-user 6.0.1 MMB29M v1AGV-0 release-keys Created: 2019:03:10 11:17:24 Embedded Comments: AppleMark
Izvor: Profimedia/Shutterstock Foto: Beta/Biljana Ljubisavljevic

"U kategoriji 'provokator' za borbu se koristi štit i mač", objasnila je Moles.

Ona je kazala da u gladijatorstvu postoje stroga pravila borbe, a jedno od pravila je da se uvek bori "težak" gladijator protiv "lakog", kako bi do izražaja mogle da dođu sposobnosti i jednog i drugog borca.

Pogledajte i 10 stvari koje niste znali o Koloseumu

Prema rečima Moles, 21. aprila svake godine u cirkusu Maksimusu u Rimu bori se oko 500 "gladijatora i varvara".

"Gladijatore i varvare planiramo da dovedemo i u Niš, od 14. do 16. juna kada se u Nišu održava viteški turnir. Neće biti na hiljade gladijatora, ali biće to jedna lepa povorka", rekla je Moles i dodala da će "malo iskombinovati stari i srednji vek".

Embedded Comments: AppleMark
Izvor: Profimedia/Shutterstock Foto: Beta/Biljana Ljubisavljevic

Kako je kazala Moles, instruktori gladijatorstva učiće tih dana Nišlije ne samo da se bore, već i plesove iz starog Rima, a biće tu i škole latinskog jezika.

Otkrijte i Kako je izgledao život rimskih gladijatora?

Dragana Moles i Nišlijka Jana Spasić popele su se minulog vikenda na pobedničko postolje takmičenja "Ženski challenge" na strelištu "Malča" kraj Niša pošto su sakupile najviše bodova u streljaštvu, streličarstvu i prelasku preko zategnutog užeta.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka