Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako ubrzano pomeranje magnetnog pola Zemlje utiče na navigaciju i mobilne telefone?

Zemljin severni magnetni pol se u poslednjih nekoliko decenija sve brže pomera prema Rusiji. Naučnici su zaključili kako dosadašnje procene njegovog položaja više nisu dovoljne za preciznu navigaciju.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Severni magnetni pol se tako brzo pomera prema Sibiru da bi mogao da se poremeti navigacioni sistem unutar naših mobilnih telefona, otežavajući pritom rad aplikacija s mapama, piše CNN.

Zbog toga su stručnjaci, godinu dana ranije nego što je to planirano, ažurirali podatke o njegovom položaju.

Naime, za razliku od severnog geografskog pola, koji je nepomična i najsevernija tačka naše planete, severni magnetni pol se vremenom polako seli iz kanadskog Arktika prema Rusiji. Tako se od 1831. godine, kada je prvi put pozicioniran u kanadskom Arktiku, severni magnetni pol pomerio oko 2.300 kilometara prema Sibiru, a njegovo pomeranje se od 2000. godine ubrzalo sa 15 na 55 kilometara godišnje.

"Razlog su turbulencije u spoljašnjem, tečnom jezgru Zemlje. Tamo se nalazi vruć okean gvožđa i nikla, a njegovo pomeranje stvara električno polje", rekao je geofizičar Danijel Latrop sa Univerziteta Merilend.

Pogledajte i Čudno ponašanje magnetnog polja Zemlje: Severni pol može da postane Južni?

Američke i britanske državne agencije ažuriraju lokaciju magnetnog severnog pola i stvaraju novi navigacioni model svakih pet godina, ali godine su to morale da učine ranije zbog sve bržeg kretanja magnetnog pola.

Mada se ažurirani navigacioni model najčešće koristi u vojne svrhe, ovoga puta će se primeniti i u kartografskim sistemima kompanija Google i Apple, kako bi mapiranje i dalje ostalo precizno.

Međutim, piše CNN, promene u sistemima trebalo bi da budu ograničene na područja iznad 55 stepeni severne geografske širine.  

"Neće biti razlike za korisnike kartografskih sistema koji žive ispod 55. stepena severne geografske širine", rekao je za CNN geofizičar Kjaran Began, iz organizacije "British Geological Survey".

Osim što bi pomeranje magnetnog pola moglo da predstavlja problem za funkcionisanje kompasa u pametnim telefonima, moglo bi da utiče i na druge elektroničke uređaje. Na primer, avioni i brodovi takođe se orijentišu pomoću procene položaja magnetnog pola, ali se time služe samo u smislu pomoćne navigacije. Novi model trebalo bi da pomogne pri rešavanju tih problema.

Pogledajte i Misteriozni seizmički talasi zbunili naučnike: Zašto se cela planeta tresla 20 minuta?

Pomeranje magnetnog pola ne utiče na GPS sistem jer se on temelji na satelitskoj tehnologiji.

Svetski naučnici smatraju da će magnetni polovi na kraju zameniti svoja mesta. To se već dogodilo mnogo puta u istorijiZemlje, ali ne u poslednjih 780.000 godina.

"Nije pitanje da li će magnetni polovi zameniti mesta, pitanje je kada će se to dogoditi", rekao je geofizičar Latrop.

Radi se o procesu koji će trajati 1.000 ili više godina.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka