Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mapa sveta kakvu poznajemo je laž, evo kako kontinenti i države stvarno izgledaju

Svet nije baš onakav kakav se čini. Većina mapa koje svakodnevno koristimo zasnovane su na Merkatorovoj projekciji od pre 450 godina. Čak je i "Google Map" koristio varijantu ove projekcije sve do pre nekoliko meseci.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Nil Kaj, stručnjak za klimatske podatke u Meteorološkoj kancelariji u Velikoj Britaniji, napravio je vizuelizaciju mape koja se menja između Merkatorove projekcije i istinitih veličina država u odnosu na druge zemlje. Merkatorova projekcija izobličava pravu veličinu mnogih zemalja, posebno onih daleko od ekvatora.

Možda će vas zanimati i:

Po novoj mapi, Rusija, Kanada, Grenland, Evropa, delovi Azije i Sjedinjene Države znatno su umanjene. Merkatorova projekcija prikazuje Grenland kao površinu veću od Afrike, dok je u stvarnosti Afrika veća čak 14 puta.

 Karta sveta Izvor: Shutterstock

Merkatorovu projekciju mape je prvi predstavio flamanski kartograf Gerhard Merkator 1569. godine. Bila je izuzetno korisna za istraživanje jer omogućava navigaciju pod pravom linijom i održava pravi oblik država. Ali kada prenesete trodimenzionalni oblik, kao što je globus, na dvodimenzionalnu površinu, nešto mora da popusti. U ovom slučaju to je izobličavanje veličine i udaljenosti država koje su bliže polovima.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka