Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako je voda dospela na Zemlju?

Dok je mali deo vode za piće, otprilike 70 odsto naše planete je prekriveno okeanima, morima, jezerima, rekama, močvarama i neizbrojivimi izvorima najdragocenije tečnosti. Ali odakle je stigla?

  Izvor: Foto: Profimedia

Zemlja je rođena iz oblaka prašine i gasa pre otprilike 4,5 milijardi godina, zajedno sa ostatkom Sunčevog sistema. Negde u svojoj ranoj istoriji, pošto je postajala sve veća od prikupljanja obližnjih stena svojom gravitacijom, stekla je i vodu.

Saznajte i:11 načina da se smanji zagađenje vode

Neki naučnici kažu da su komete "isporučile" vodu na Zemlju. Još 2014. godine, naučnici su otkrili da kometa koju proučava misija Rozeta - pod nazivom 67P/Čurjumov-Gerasimenko - ima drugačiju vrstu vode od one koju mi imamo na Zemlji. Možda su neke komete poslale vodu na našu planetu, ali svakako nisu sve.

Ili je možda Zemlja "rođena mokra". Zemlja je postepeno nagomilavala svoju masu prikupljavši kamenje, koje je možda već imalo vodu u sebi. Ali ako je to slučaj, kako smo došli od male količine vode iz kamenja do dubokih okeana koje imamo danas na planeti?

Nova studija predlaže rešenje za drugu dilemu. Sve to ima veze sa regijom gde je Zemlja formirana. Na sreću, naša planeta se nalazi u zoni gde je voda ne samo moguća, već i normalna pojava. Sunčeva svetlost je dovoljno topla da spreči vodu da se zamrzne, a nije ni toliko topla da bi sva voda isparila.

Pogledajte i snimak koji pokazuje kako uništavamo naše reke 

"Proračuni takođe pokazuju da zrna prašine mogu sakupiti dovoljno vode za "samo" milion godina. Milion godina se savršeno uklapa u vreme koje je potrebno za formiranje većih stena", navodi se u izveštaju Naučne škole za astronomiju Holandije u Amsterdamu.

Iako je milion godina dug period, to nije ništa u poređenju sa starošću od 4,5 milijardi godina našeg solarnog sistema. Ova teorija takođe može objasniti i zašto imamo svetove bogate vodom i u drugiim oblastima Sunčevog sistema.

Tako je, pored vode na Zemlji imamo Saturnov mesec, Encelad, koji sadrži okean ispod površine, Jupiterov mesec Evropa takođe poseduje okean ispod ledene kore i mnogi drugi ledeni i vodeni svetovi samo u našem solarnom sistemu. Zašto se pitati gde je život u univerzumu kada nismo završili istraživanje mogućnosti života u našem solarnom sistemu?

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka