Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li je bolje letnje ili zimsko računanje vremena?

Gotovo 80 odsto stanovnika Starog kontinenta želi da se ukine pomeranje časovnika. Ipak, i dalje nije najjasnije da li ćemo ostati na zimskom ili letnjem računanju, kao i koje je od ta dva bolje?

  Izvor: Foto: Shutterstock

Većina ispitanih Evropljana složila se da je za ukidanje zimskog računanja vremena, ali da li je letnje računanje zaista bolje?

Naime, dosadašnja istraživanja pokazala su da je prvi problem kod letnjeg računanja vremena taj što su jutra prilično dugo mračna, a to nikako ne odgovara severnim zemljama gde zimi sviće dosta kasnije. 

“Ispitivanje zdravstvenih efekata svake opcije bi prevagnulo ka zimskom računanju”, tvrdi Timo Partonen, profesor u finskom Nacionalnom institutu za zdravlje. “Više studija pokazuje da su svetlija jutra tokom godine bolja opcija. Isto tako, istraživanja koja su proučavala unutrašnje biološke časovnike imaju slične zaključke”, pojasnio je.

Saznajte i Zašto se pomera sat?

Stručnjaci iz Rusije su za to vreme zabeležili povećan broj jutarnjih saobraćajnih nesreća, više prijavljenog stresa kod ljudi, kao i generalno više zdravstvenih problema.

Ipak, ne slažu se baš svi sa ovim tvrdnjama. Jedno malo starije istraživanje naučnika sa Kembridž univerziteta pokazuje veće prednosti letnjeg računanja vremena. Naime, oni su primetili smanjen broj saobraćajnih nezgoda, kao i smanjenje potrošnje električne energije u kritičnim vremenima za 8 odsto.

Pogledajte i Kad smo počeli da koristimo letnje računanje vremena?

Osim toga, letnje računanje vremena idu u prilog i razvoju turizma - zahvaljujući dužem dnevnom svetlu ljudi češće posećuju turističke atrakcije i restorane i to najčešće nakon radnog vremena.

Hendrik Volf s Univerzitetu podseća na istraživanja koja su pokazala da se tokom letnjeg računanja vremena povećaju i fizičke aktivnosti, poput rekreacije, što je bolje od sedećih aktivnosti kao što su igranje igrica i gledanje televizije.

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka