Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Geolozi dodali novo poglavlje u istoriji Zemlje: Dobro došli u doba megalajan!

Zvanična istorija naše planete ima novo poglavlje i mi smo u njemu. Poslednjih 4200 godina su zvanično označene kao novo doba - doba megalajan.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Počev od globalne suše koja je imala razarajuće posledice za drevne civilizacije od Egipta do Kine, novo doba je najnovija deonica dužeg perioda poznatijeg kao holocenska epoha, što sačinjava period od poslednjih 11700 godina. 

Megalajan je jedinstven zato što je prvi interval u geološkoj istoriji Zemlje koji se poklopio sa velikim kulturnim događajima. 

Međunarodna komisija za stratigrafiju je objavila novu podelu vremena, koja će se pojaviti na svim službenim grafikonima koji prikazuju geološku podelu Zemlje.

Pogledajte i Geološko čudo na Madagaskaru: Singi, najveća kamena šuma na svetu

Geolozi upotrebljavaju međunarodnu hronostratigrafsku kartu kako bi predstavili podele u istoriji Zemlje dugoj 4,6 milijardi godina, od kojih je svaka označena velikim događajima kao što je razdvajanje kontinenata ili klimatske promene. Svako doba odlikuje svoj globalni uticaj i značajne promene na stenama i sedimentima.

Sam koncept megalajana je prvi put predložen pre sedam godina zbog specivičnih hemijskih potpisa pronađenih u stalagtitima i stalagmitima. Stalagmiti pronađeni u severoistočnoj državi Indije, Megalaja, pružili su najbolje dokaze do sada, pa su naučnici dali ime novom dobu po ovoj državi.

Saznajte i Geološki fenomeni: Kuda otiče voda Đavoljeg čajnika?

Međutim, neki istraživači su se suprostavili stvaranju megalajan doba, pogotovo što je u toku diskusija o definiciji novog geološkog perioda baziranog na ljudskoj aktivnosti - antorpocen. 

Iako je koncept antropocena popularizovan u ekološkim krugovima, kao simbol štete koji ljudi čine planeti, i dalje je izvor polemike. Mnogi naučnici sugerišu da, iako je ime privlačno, nedostaju geološki dokazi kako bi podržali ovaj koncept.

Izvor: independent.co.uk

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka