Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jedan od najefikasnijih parametara za kvalitet života u nekoj zemlji: Da li znate šta je Džini koeficijent?

Koliki je Džini koeficijent Srbije?

  Izvor: Foto: Shutterstock

Bruto domaći proizvod ostvaren u Kini tokom prošle godine iznosio je 12.2 triliona dolara. U SAD-u ovaj broj je iznosio 19,3 triliona dolara, dok je u Turskoj ostvaren BDP od 851,102 milijarde dolara. Ove brojke mogu reći dosta o tome koliko su pomenute države ekonomski razvijene, ali nam ne govore puno o životnom standardu njihovih stanovnika. Činjenica da je neka država ekonomski jaka ne znači da svi njeni stanovnici imaju finansijsku korist od toga. Sve države sveta svoje bogatstvo i prihode raspoređuju na više načina. To dovodi do stvaranja manjih ili većih ekonomskih nejednakosti. 

Pročitajte i Neizvesna budućnost Zibambvea (FOTO)

Džini koeficijent je parametar koji predstavlja stepen ekonomskih nejednakosti u društvu, odnosno kako su bogatstvo i prihodi neke države raspoređeni između najsiromašnijih i najbogatijih slojeva društva. Vrednost Džini koeficijenta može se kretati između nula i jedan. Nula predstavlja “idealno” društvo u kojem su bogatstvo i prihodi države ravnomerno raspoređeni među stanovnicima, dok jedinica predstavlja suprotni ekstrem - društvo u kojem jedna osoba poseduje celokupno bogatstvo zemlje. Džini koeficijent predstavlja odnos između frekvencija prihoda i ukupne populacije i računa se uz pomoć Lorencove krive koja vizuelno prikazuje odstupanja od jednakosti.

Saznajte i Kako živi prosečan Slovenac 27 godina od izlaska iz SFRJ?

Koliki je Džini koeficijent Srbije?

Prema podacima “Eurostat-a”, Džini koeficijent Srbije je 2016. godine iznosio oko 0,38 što je približno koeficjentu SAD-a koji iznosi 0,39 ali i iznad proseka Evropske Unije koji je u istoj godini iznosio 0,30. Slovenija i Island predstavljaju apsolutne pobednike u ovoj kategroiji. Ovo su države čiji Džini koeficijent i iznosi svega 0,25. 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka