Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li je moguće zaustaviti lavu?

Laganim kretanjem, kilometar na dan ili još sporije, lava ne haje za ljude i beskompromisno osvaja teritoriju stvarajući novi reljef. Da li je iko može zaustaviti?

  Izvor: Foto: AP/U.S. Geological Survey

Uz izveštaje o masovnim zločinima, kraljevskom venčanju i sukobima u Gazi, mediji u pregledima svetskih vesti donose izveštaje i o dramatičnim eksplozijama na havajskom vrhu Puʻu ʻŌʻō. Ovaj aktivni, kupasti vrh Kilauea vulkana nalazi se na njegovom istočnom procepu.

Kilauea je, naime, tokom maja 2018. prestala da bude vrela, svetleća atrakcija za turiste i pokazala svoju mračnu vulkansku ćud. Inače, erupcija na Kilauea zapravo bez prekida traje još od 1983. godine i imala je više od 60 manje ili više dramatičnih epozoda, od kojih se najstrašnija dogodila 1990. kad je lava prekrila čitava dva grada.

Saznajte i Koji su najsmrtonosniji vulkani na svetu

Sada Kilauea opet vrlo intenzivno ispušta deo Zemljine vrele utrobe. Nakon serije potresa, spuštanja jezera magme u krateru Puʻu ʻŌʻō, potonje eksplozije i silnih oblaka pepela i otrovnih gasova, lava danima i nedeljama, sasvim nezaustavljivo, u više tokova, putuje kroz oblast Puna na jugoistoku ostrva Havaji.

Pogledajte i Poreklo „tečne vatre“: Kako nastaje lava?

Vulkanolozi objašnjavaju da tok lave neće stati sve dok se ona bude hranila magmom koja ističe iz Kilauea kratera. Pre ili kasnije lava će stići do obale kada će u kontaktu sa okeanskom vodom, u čudovišnom oblaku pare početi da se pretvara u stenu – na ovaj način je Kilauea već stvorila Havajima hektare novog kopna.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock Foto: Reuter/Terray Sylvester

Temperatura lave je viša od 1000 stepeni Celzijusa i pre nego što se ohladi, ona uništava doslovno sve na šta naiđe. Rastinje, kuće i putevi bivaju sprženi, a potom sahranjeni ispod novonastale vulkanske stene. Sam tok lave je sasvim nepredviljiv.

Prema legendi iz 17. veka stanovnici Sicilije su pokušavali da preusmere lavu iz vulkana Etna kopanjem kanala kroz koje bi lava prošla, ali se taj pokušaj neslavno zavšrio sukobom meštana dva suprotstavljena sela koja nisu mogla da se dogovore oko putanje. I bez toga, naravno, poduhvat ne bi uspeo jer lava bira putanju vrlo nepredvidljivo.

Upoznajte i Čoveka koji hoda po lavi (VIDEO)

Američki general Džordž Paton koji će se kasnije proslaviti tenkovskim operacijama u Drugom svetskom ratu, pukušao je 1935. upravo na Havajima da minira “oplatu” oko lave, kako bi time omogućio da se vrela unutrašnjost brže ohladi i tok lave zaustavi. Poduhvat je propao jer je lava vrlo brzo ispunila kratere od bombi i nastavila svoj put.

Jedno od korišćenih rešenja su i vodeni topovi, popularni kao ideja sedamdesetih godina. Voda uspeva da ohladi vrelu lavu i pretvori se pritom u paru. Međutim, količina potrebne vode je ogromna. Pritom, ako se erupcija u međuvremenu ne zaustavi, lava neće prestati da dolazi, ma koliko njeni delovi bilo ohlađeni i okamenjeni.

Pogledajte i Zbog čega lava vulkana na Javi ima plavi odsjaj?

Na Siciliji se više puta pokušalo i sa kopanjem zaštitnih kanala i podizanjem barijera, ali takođe bez stvarnih uspeha – vulkanska lava može da lako savlada i prepreke koje su 18 metara visoke i široke 10 metara.

Ma kako delovalo kao efikasno rešenje, ne pomažu ni barijere od armiranog betona za preusmeravanje toka lave – nastavljajući dalje, lava doslovno guta svaki betonski zid, koliko god bio veliki.

Najaktivniji vulkan iz ugla astronauta: Kako izgleda erupcija Etne iz svemira (FOTO)

Laganim kretanjem, kilometar na dan ili još sporije, lava ne haje za ljude i beskompromisno osvaja teritoriju stvarajući novi reljef. No, čim erupcija prestane, sve se obnavlja – buldožeri pokušavaju da ponovo probiju ulice i puteve kroz vulkansku stenu, ljudi grade nove kuće, a vegetacija brzo ponovo oživljava u plodnom tlu oko vulkana.

Izvor: Nauka kroz priče

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka