Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Invazija Velike Britanije: Otkriveno mesto prvog iskrcavanja Julija Cezara

Prva Cezarova invazija 55. godine pre nove ere bila je neuspešna, jer su Rimljani naišli na snažan otpor Brita, ali naredne 54. godine situacija je bila drugačija.

  Izvor: Foto: Profimedia

Arheolozi veruju da su pronašli mesto prvog iskrcavanja Julija Cezara na tlu današnje Britanije, u Kentu. Pegvel Bej na ostrvcetu Tanet mesto je, kako se veruje, gde se rimski general iskrcao. Do sada je tačna lokacija iskrcavanja bila misterija.

Ovo mesto je sada oko kilometar unutar kopna, ali je u vreme Cezara bilo na obali.

Lokacija se podudara sa opisom samog Cezara da je vidljivo sa mora, ima veliki otvoreni zaliv i da iznad postoji viši predeo - brdo kao osmatračnica.

Pogledajte i Pronađeno poprište bitke koju je vodio Gaj Julije Cezar

Njegova vojska je odmah izgradila manje utvrđenje, a naučnici sa Univerziteta Lester tvrde da su pronašli to mesto.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock Foto: Profimedia

Arheolozi su pronašli rimsko koplje i grnčariju u obližnjem seocetu Ebsflit, a većina predmeta datira iz prvog veka pre nove ere.

Površina baze bila je oko 50 jutara, a njena glavna namena bila je da zaštiti Cezarovu flotu, koja je bila izvučena na obalu.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock Foto: Profimedia

Na samoj lokaciji pronađen je odbrambeni jarak, što ukazuje da se radi o vojnom utvrđenju. Oblik samog jarka sličan je rimskim utvrdama u Alesiji u Francuskoj.

Pogledajte i Kad su u starom Rimu robovi i gospodari menjali uloge...

Prva Cezarova invazija 55. godine pre nove ere bila je neuspešna, jer su Rimljani naišli na snažan otpor Brita, ali naredne 54. godine situacija je bila drugačija. Cezar, ipak, nikada nije uspostavio okupacione snage na tlu Britanije.

Cezar se vratio u Italiju kao heroj nakon čuvenog prelaska reke Rubikon 49. godine pre nove ere, a da pre toga nije raspustio vojsku, što je predstavljalo uvredu za rimski Senat.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka