Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

9 neverovatnih gradova duhova širom sveta

Predstavljamo vam mesta koja su nekad vrvela od života, ali su vremenom napuštena iz različitih razloga.

  Izvor: Krako Foto: Profimedia

1. Krako (Italija)

Nekada napredni gradić u brdu u južnim krajevima Italije sada je nenaseljen. Tome su doprineli loši uslovi za poljoprivredu, veliko klizište 1963. godine, poplava 1972. godine i zemljotres 1980. godine. 

Pročitajte više Krako – grad koji je izgubio bitku

Predivni pejzaži učinili su Krako idealnom lokacijom za snimanje filmova, a do sada su se u ovom gradu snimali filmovi Stradanje Isusovo i Zrno utehe (film o agentu 007). 

2. Kolmanskop (Namibija)

Nekoliko kilometara od Liderica, radnik Zaharijas Levala je 1908. godine otkrio dijamant, nakon čega je Kolmanskop postao bogato rudarsko selo. Stanovnici su gradili kuće i druge objekte (bolnice, plesne sale, fabrike leda...) u nemačkom stilu.

Kolmanskop je postao poznat i kao mesto prve rendgen stanice na južnoj hemisferi i mesto u Africi gde je prošao prvi tramvaj. Nakon Prvog svetskog rata, cena dijamanata je počela da pada, pa je do 1954. godine Kolmanskop bio potpuno napušten. 

Pročitajte više Kolmanskop, namibijski grad duhova koji je progutala pustinja

3. Kajakoj (Turska)

Kajakoj se nalazi 8 kilometara južno od grada Fetije u jugozapadnoj Turskoj. Nakon grčko-turskog rata, potpuno je napušten. Pre nekoliko godina je bilo pomena da će se ovaj grad renovirati, ali mnogi se slažu da bi obnavljanje grada moglo da bude ili ponovno predivno rođenje ili vandalizam, jer bi restauriranje trebalo da bude što autentičnije. 

Neki kadrovi filma Tragač vode su snimani upravo u ovom gradu.

4. Belćite (Španija)

Belćite je 1937. godine bilo poprište vatrene bitke za vreme Španskog građanskog rata. Novo selo je izgrađeno nekoliko godina kasnije, nedaleko od ruševina starog Belćita, koje su ostale kao uspomena na borbu. 

5. Pripjat (Ukrajina)

Izgrađen 1970. godine, ovaj radnički grad blizu elektrane Černobilj nekada je imao populaciu od 50.000 ljudi, ali je napušten 1986. godine nakon nuklearne katastrofe. 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka