Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zemlja

Rezultati desetogodišnje studije: Dabrovi preporodili močvaru u Škotskoj

Autor Aleksandra Jovanović
Autor Aleksandra Jovanović

Rezultati istraživanja u Škotskoj otkrivaju izuzetnu ulogu dabrova u pretvaranju isušenog zemljišta u močvaru bogatu dilvjim svetom.

 Izvor: Foto: Profimedia

Četiri dabra su u Škotskoj za 10 godina izgradila skoro 200 metara brana, 500 metara kanala i stvorila oko pola hektara jezera, i tako od poljane isušene pre više od 200 godina ponovo napravili močvaru sa brojem biljnih vrsta povećanim za 50 odsto i brojnim staništima, navodi se u novoj naučnoj studiji o kojoj piše britanski Gardijan.

Naučnici su rekli da istraživanje daje dokaze da su dabrovi veoma jeftin način za dugoročni i održivi oporavak močvara, važne sredine sa velikim biodiverzitetom koja je od početka XX veka izgubila dve trećine svojih površina u svetu.

„Močvare čuvaju vodu i poboljšavaju njen kvalitet, one su bubrezi okoline“, rekao je Najdžel Vilbi, profesor na Univerzitetu Stirling i član tima. Njihovo ranije istraživanje je pokazalo da brane koje dabrovi grade usporavaju tok reka i tako umanjuju rizik od poplava i zagađenja vode.

Naučnici ipak tvrde da se mora pažljivo rukovoditi puštanjem dabrova u divljinu zbog štete koju oni mogu naneti usevima i nasipima koji štite niže predele od poplava, dok se ribari brinu da bi dabrove brane mogle zaustaviti uzvodni put lososa i drugih riba. 

Dabrovi grade svoje kompleksne sisteme brana i kanala da bi napravili bazene u kojima se kriju od predatora, medveda, vukova i žderavaca

Te životinje su u XVII veku u Britaniji lovljene do istrebljenja, ali sada ih je u Škotskoj nekoliko stotina i tu se smatraju domaćom vrstom. Raste zainteresovanost za kontrolisano puštanje dabrova i u ostatku Britanije gde ih je samo nekoliko desetina.

Izvor: Beta

Tagovi

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka