Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POSLEDNJI LOVAC NA MED, video u 360 stepeni: Nezaboravno putovanje iz ugla fotografa National Geographica

Kako bi fotografisao poslednjeg lovca na med u Nepalu, Renan Ozturk je morao da visi 60 metara u vazduhu s litice i da pretpri 30 do 50 ujeda himalajskih pčela.

  Izvor: Foto: Instagram/renan_ozturk

U aktuelnom broju NG Srbija se nalazi i priča o poslednjem lovcu na med, pripadniku nepalske kulture Kulung koji sakuplja za crno tržište med koji čuvaju najveće medonosne pčele na svetu. Pogledajte šta se dešavalo iza kamere odnosno kako je sve izgledalo iz ugla fotografa Renana Ozturka, kao i koji izazovi su ga pratili tokom saradnje na ovoj priči.

Renan Ozturk i njegov tim priznaju da nisu bili spremni za himalajske džinovske pčele.

Visili su s litice na visini od 60 metara kako bi fotografisali Maulija Dana, poslednjeg lovca na halucinogeni med koji prozvode pčele u istočnim delovima Nepala, kad je Ozturk shvatio da njegovo pamučno američko odelo ne odgovara ovim uslovima.

Himalajske pčele su dva puta veće od američkih pčela, tako da mogu da prodru kroz zaštitnu odeću. 

I dok se Mauli peo uz liticu do košnica bez ikakve zaštite, sigurnosnog užeta ili čak cipela, Oztuk i novinar Mark Sinot su nosili opremu za snimanje, 90 kg kanapa i improvizovanu drvenu stolicu.

„Veliki je izazov nositi ovoliku težinu kanapa, a treba da imate i dovoljno kanapa kako biste mogli da se spustite na zemlju ukoliko imate alergijsku reakciju“, kaže Ozturk. 

Osim što je morao da se penje s teškom opremom, Ozturk je morao da pronađe način da se stabilizuje u vazduhu kako bi mogao da fotografiše Maulijevo putovanje.

To je bilo veoma teško, jer se sve dešavalo brzo i imali su malo vremena da zabeleže trenutke penjanja poslednjeg lovca na med.

A post shared by Renan Ozturk (@renan_ozturk) on Jun 30, 2017 at 4:45pm PDT

„Veoma je teška situacija u kojoj treba da se fokusirate, a sve se pritom dešava veoma brzo“, kaže Ozturk, koga su pčele ubole 30 do 50 puta. „Lovci na med imaju čitav proces kroz koji prolaze,a sve se dešava veoma brzo i efikasno zato što nemaju svu savremenu opremu“, dodaje Ozturk.

Ozturk ističe da je najbitnije bilo da on i njegova ekipa budu mirni i da ne učine ništa što bi moglo da ugrozi ovo putovanje ili život pčela.

A post shared by Renan Ozturk (@renan_ozturk) on Jun 28, 2017 at 4:05pm PDT

Iako se po povratku kući, Ozturk suočio sa ozbiljnom alergijskom reakcijom, srećan je što je na ovom putovanju upoznao i prijatelje, ali i imao priliku da fotografiše ovu neverovatnu priču.

Uprkos svim izazovima s kojima se susreo, Ozturka ništa neće zaustaviti da se vrati u Nepal, koji posećuje već 15 godina.

Prema njegovim rečima, sve poteškoće su vredele, jer je zaista neverovatno posmatrati sve to.

„Impresivno je gledati sve što oni rade i imati priliku to zabeležiti“, završava Ozturk svoju priču o saradnji na priči o poslednjem lovcu na med.

Pogledajte video:

Kako bi fotografisao poslednjeg lovca na med u Nepalu, Renan Ozturk je morao da visi 60 metara u vazduhu s litice i da pretpri 30 do 50 ujeda himalajskih pčela.
Izvor: YouTube

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka