Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rat noseva: Slatkiš koji je podelio jedan belgijski gradić

Ovo je priča o verovatno najslađem „ratu“ ikada. Pitate se gde je bojno polje? Na trgu u srcu Genta u Belgiji.

 Izvor: Foto: Profimedia

Glavni i jedini akteri su dvojica uličnih prodavaca Soni Breine i Karl Demeestere koji stoje jedan pored drugog i žele da dokažu da je njihov nos bolji. Njihov sukob se čak našao i u nacionalnim vestima u Belgiji, a stanovnici Genta uglavnom komentarišu na sledeći način: „O, to je bitka noseva, to je bitka za ovu vrstu bombona.“

I dalje vam nije jasno o čemu se radi?

Saznajte iProfesor ishrane smršao 12 kilograma hraneći se slatkišima?

Cuberdons ili crveni nosevi (rode neuzen) su tradicionalni belgijski slatkiš konusnog oblika. Iako je recept za cuberdon velika tajna, glavni sastojci su voće, cveće i arapska guma (koja im daje čvrstoću spolja i mekanost unutra). Pravi nos treba da bude veoma mek, a kad ga prepolovite, treba da osetite ukusan fil.  

Postoji nekoliko legendi o poreklu ovih bombona, a mi vam predstavljamo dve najrasprostranjenije. Prva legenda kaže da je ove bombone nekada pravio farmaceut iz Genta kako bi unutra sakrio pilule, a prema drugoj legendi koja dolazi iz Briža, pravili su ih monasi koji su ih nazivali kardinalovim šeširima. 

Prodavnica slatkiša Confiserie 2000 pravi kuberdon po posebnom receptu koji je nastao 1930-ih godina. Šest dana je potrebno da prođe od pravljenja kuberdona do uživanja u njihovom ukusu

Da se vratimo na trenutak na rat noseva. Ovaj simpatični okršaj je toliko zaživeo u Gentu da su prodavci bili veoma popularni, a čak su pre nekoliko godina u javnosti iznosili argumente zašto je baš njihov kuberdon bolji od protivničkog. Mnogi misle da su prodavci izmislili rat kako bi više zaradili odnosno prodali, ali oni tvrde da to nije istina. 

Ne baš slatka priča: Zašto ne možemo da odolimo šećeru?

U svakom slučaju, rat noseva je postao atrakcija i za lokalno stanovništvo i za turiste što svakako podiže popularnost kuberdonu, koji je postao lokalni specijalitet. 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka