Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ISKLESANO LAVOM: Vekovi erupcije stvorili su skrivene mreže pećina ispod ostrvskih vulkana

Nakićene bajkovitim ornamentima, havajske pećine u lavi deluju kao da su s druge planete.

 Lava se sliva u okean Izvor: Foto: Profimedia

Tekst Isklesano lavom objavljen je u NG Srbija u junu 2017. godine 

ISKUSNI SPELEOLOZI PITER I EN BOSTED VOZILI SU SE PRE NEKOLIKO GODINA OKO SVOG GRADIĆA HAVAJAN OUŠAN VJU NA HAVAJSKOM VELIKOM OSTRVU KAD JE EN SPAZILA MALENU RUPU UZ DRUM. Nije bila šira od metra – ali dovoljno široka i privlačna da se par zaustavi, izađe iz automobila i pokuša da uđe u otvor.

"Imali smo nekoliko slobodnih sati", rekao mi je Piter, "pa smo počeli da istražujemo i pronašli smo bočni prolaz koji je bio zamršeniji nego što smo očekivali." Kad su stigli kući, Piter je na digitalnoj karti označio puku, ili ulaz, planirajući da se ponovo vrati – uz dozvolu vlasnika zemljišta – da bi otkrio kuda otvor vodi.

Iz svemira varošica Havajan Oušan Vju (Havajski okeanski pogled) izgleda kao prekrivač izukrštanih asfaltnih puteva preko obronaka vulkana Mauna Loa. Mreža ulica i praznih parcela proteže se na 264 kvadratna kilometra i gotovo je dvostruko veća od Vašingtona, ali je dom za manje od 4.500 stanovnika. Mogli biste da pomislite da tek nepopravljivi optimisti odlučuju da sagrade kuću na golom obronku aktivnog vulkana, ali tokom protekle dve decenije gradić Oušan Vju je postao međunarodno odredište speleologa, koji dolaze da istraže i mapiraju pećinski sistem Kipuka Kanohina, mrežu kanala u očvrsloj lavi koja poput krvnih sudova prolazi u dubini od pet do 25 metara ispod grada.

 Havajan Oušan Vju
Havajan Oušan Vju
Izvor: Shutterstock

 Pogled iz vazduha na obalu Havajan Oušan Vjua
Pogled iz vazduha na obalu Havajan Oušan Vjua
Izvor: Shutterstock

Pećine nastaju na dva načina: brzo i sporo. Mnoge od najpoznatijih svetskih pećina – Karlsbadske kaverne i Lečuguilja u Novom Meksiku ili Mamutska pećina u Kentakiju – stvarane su milionima godina, upornim kapanjem i protokom kisele vode (atmosferska voda postaje kisela u reakciji sa krečnjakom. prime. prof. D. Milovanovića, stručnog konsultanta) kroz rastvorivi krečnjak.

Nasuprot tome, pećine u lavi, uglavnom poznate kao kanali u lavi, oblikuju se u trenutku geološkog vremena – tokom godinu ili dve, ponekad i za nekoliko nedelja – erupcijom na Zemljinoj kori. Većinu havajskih kanala u lavi nastaje u pahoe-hoeu (tok lave kada ona ne teče kao jedinstvena masa, već se razdvaja na veliki broj manjih tokova, koji mogu da budu glatki i vijugavi ili se u okviru njih formiraju još manji tokovi, prim. dr I. Vasiljević, stručni konsultant). Dok teče niz vulkansku kupu, lava se na površini hladi pa se ona stvrdnjava, oblikujući elastičan spoljašnji sloj nalik koži. Ispod te izdignute membrane lava i dalje teče, erodirajući tlo koje se nalazi ispod i stvarajući podzemne kanale. Budući da je izolovana od vazduha, vrela lava neometano teče, ponekad kilometrima. Kada erupcija jenjava, kanali se prazne od ostatka lave, iza njih ostaje masivna mreža cevi i kanala, kao u nekom zabavnom parku.

Verovatno ni na jednom mestu na svetu nema toliko pristupačnih kanala u lavi kao na Havajima i verovatno se nijedan grad nije pokazao kao toliko plodno tlo za njihovo istraživanje kao Oušan Vju.

DEVEDESETIH godina prošlog veka Bostedovi su bili aktivni članovi tima koji je mapirao 222 kilometra dugu pećinu Lečuguilja, koju smatraju jednom od najlepših na svetu. Sada, kad su u šezdesetim i napola u penziji – Piter je kvantni fizičar s povremenim angažmanom na Koledžu "Vilijem i Meri" – deo su šačice iskusnih speleologa koji su postali stalni stanovnici Oušan Vjua. En nosi dve pletenice, duge do struka, a Piter šarenu havajsku košulju, belu kapicu, japanke i biblijski dugu belu bradu. Kažu da sad istražuju više nego ikada pre. Računaju da su tokom pojedinih godina njih dvoje u podzemlju proveli više od 200 dana.

Piter i En vode me do otvora koji su otkrili da ga istražimo. S nama je još jedan par, Don i Barb Kuns, poljoprivrednici i speleolozi iz Ilinoisa koji zimu provode u Oušan Vjuu. Don, kome su 64 godine, bio je deset godina vodič u Mamutskoj pe-ćini, a osamnaest zima je proveo u legendarnim ekspedicijama koje su pomogle da se dopuni karta pećine Čeve u meksičkoj državi Oahaka, druge najdublje pećine u Severnoj Americi. Takođe predsedava u neprofitnoj organizaciji Zaštita havajskih pećina, koja naveliko kupuje zemlju u Oušan Vjuu i oko njega kako bi očuvala tunele koji leže ispod površine.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka