Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako provesti jedan dan u Bolonji?

Predstavljamo vam kulturno-istorijsko bogatstvo koje ne smete da zaobiđete u Bolonji.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Za Bolonju se kaže da je crvena, pametna i masna, jer su fasade istorijskog dela crvene, zato što se u njemu nalazi najstariji univerzitet zapadnog sveta i zato što se u ovom gradu odlično jede.

Bolonja je jedan od najlepših italijanskih gradova u kojem je najbolje provesti nekoliko dana u šetnji ispod starih portika, jedući ukusan sladoled, ali najvažnije znamenitosti mogu da se vide i za jedan dan, pišu Novosti.

10.00

Pijaca Kvadrilatero je jedno od najznačajnijih obeležja grada, jer se na ovom srednjovekovnom mestu prodaju delikatesi ovog kraja poput parmezana, mortadela i tortelina. Nalazi se u uskim popločanim ulicama, a ovde može i da se doručkuje.

Otkrijte i Italijanska vlada poklanja više od 100 dvoraca, vila i manastira

11.00

Trg Mađore je središte istorijskog dela grada. Turisti mogu samo da uzdišu koliko su građevine oko fontane Neptun lepe i da sa slatkom mukom odaberu u kojem će kafiću popiti espreso. Baziliku Svetog Petronija iz 1393. godine vredi videti, a crkva spada među najveće na svetu.

12.00

Najlepši pogled na grad dobijaju samo hrabri koji se popnu na vrh tornja Asinjeli.Tornjevi Asinjeli i Garisenda su obeležje Bolonje, a prema legendi svaki student koji se popne - neće završiti fakultet.

13.00

Do svetilišta Madone di San Luka stiže se prolaskom ispod 666 lukova portika koji štite građane od kiše. Takođe, ispod portika se najbolje gledaju gradske parade i manifestacije. Ispod portika može da se hoda čak 40 kilometara, a najstariji su iz 11. veka. Pažljiv šetač primetiće srednjovekovne, gotske, renesansne ili ukrase iz 19. veka. Svetilište se nalazi na vrhu brda odakle se pruža i lep pogled na grad.

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka