Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Veštački „vulkan“ u Peruu decenijama intrigira arheologe

El Volcan u dolini Nepenja napravili su ljudi, ali naučnici još uvek nisu potpuno odgonetnuli tačnu namenu ove strukture i pravo značenje njenog oblika.

 Izvor: Foto: Printscreen/

Iz daljine, El Volcan u dolini Nepenja u priobalnom delu Perua izgleda kao prirodni pejzaž. Međutim, ovu strukturu, nasip koji liči na vulkan su napravili ljudi, a čak su se potrudili da naprave i krater kako bi potpuni ličio na vulkan.

Arheolozi su potpuno zaintrigirani funkcijom i značenjem ove strukture.  

Redovni profesor u penziji sa Univerziteta Misuri Robert Benfer ranije je pronalazio seriju nasipa u obliku orki, ptica i drugih životinja u priobalnim dolinama u Peruu. I baš kad je bio u potrazi za novim zemljanim radovima u dolinama severno od Lime uočio je ovu vulkansku kupu visoku 15.5 metara.

Otkrijte i 7 razloga da posetite Peru

„Znali smo da planina u dolini ima ogromno arheološko nalazište, San Isidro, sa posebnim delom koji je povezan sa solsticijem. Zato smo se moj tim i ja i popeli gore kako bismo imali što bolji pogled na dolinu u okolini. Tad sam uočio Vulkan“, rekao je Benfer za Live Science.

Tokom 1960-ih godina arheolozi su zapazili ovaj nasip u obliku vulkana i identifikovali ga kao veštački, ali Benfer i njegov tim su odlučili da dalje istraže, pa su iskopali rov u unutrašnjem krateru vulkana i pronašli srušeno stepenište, a u dnu stepenica su pronašli i ognjište puno komada uglja i ljuštura, piše u časopisu Antiquity.

Korišćenjem tehnike radiokarbonskog datiranja, arheolozi su otkrili da je uzorak spaljenog materijala iz ognjišta pokazao da je vatra poslednji put bila upaljena negde između 1492. i 1602. godine

Benfer veruje da je opseg datiranja veoma bitan. Naime, četiri potpuna pomračenja Sunca su se odigrala u tom periodu: 1521, 1538, 1539. i 1543. godine i naravno bila su vidljiva sa El Volcana. Benfer smatra da je ovo isuviše velika slučajnost.

Tajanstveni predeli koji se najbolje vide iz vazduha: 5 najneobičnijih geoglifa na planeti

Budući da su se ljudi na severnim i centralnim obalama slavili pomračenje Sunca sa radošću, a ne sa strahom, Benfer veruje da bi vatra mogla da bude sve što je ostalo nakon jedne od ceremonija koja je povezana s nekim od ovih pomračenja. 

Istraživači nisu sigurni kad je nasip prvi put napravljen, pa je moguće da je originalna struktura mnogo starija od samog srca. Uz to je i dalje nejasno značenje nasipa. Benfer je primetio da u okolini El Volcana ne postoje vulkani koji su ljudima mogli da posluže kao model, ako je uopšte i prvobitna ideja bila da ovaj nasip liči na vulkan.

Pogledajte video:

El Volcan u dolini Nepenja napravili su ljudi, ali naučnici još uvek nisu potpuno odgonetnuli tačnu namenu ove strukture i pravo značenje njenog oblika.
Izvor: YouTube

Pratite nas na Fejsbuku >>>https://www.facebook.com/natgeosrbija

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka