Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SVETSKI DAN OKEANA: Evo kako će u Aziji smanjiti zagađenje okeana plastičnim otpadom

Kina, Tajland, Indonezija i Filipini ozbiljno su shvatile važnost očuvanja okeana i planiraju da preduzmu sledeće korake...

  Izvor: Foto: Profimedia

Kako iz organizacije Ujedinjene Nacije Okeana saznaju, delegacije iz Kine, Tajlanda, Indonezije i Filipina rade na očuvanju svetskog mora i ograničavanju plastike u našim morima i okeanima. 

Iako ova obećanja i planovi nisu sprovedeni još uvek, aktivisti za zaštitu životne sredine kažu da su zadovoljni inicijativom.

„Postoje ohrabrujući znaci koji ukazuju da ove azijske zemlje ne uzimaju okeane zdravo za gotovo. Naravno, dug je put jer su problemi preveliki“, kaže direktor za zaštitu životne usredine u UN Erik Solheim

Procenjuje se da 5-13 miliona tona plastike godišnje dospe u okeane. 

Mnogo toga progutaju ptice i ribe, a fragmenti plastike su pronađeni čak i u organizmima na dnu okeana. 

Nedavno istraživanje je pokazao da većine morskog plastičnog otpada nastane daleko od mora i okeana, pogotovo u zemljama koje su razvile potrošačke ekonomije brže nego svoju sposobnost da upravljaju otpadom. 

Iz Centra Helmoc u Lajpcigu otkrivaju da 75 odsto morskih zagađivača potiče s kopna i dolazi iz samo 10 reka, pre svega azijskih. Kad bismo smanjili plastični otpad u rekama za 50 odsto automatski bismo smanjili i globalni plastični otpad za 37 odsto.

Tom Dilon iz neprofitne organizacije The Pew Charitable Trusts apeluje na Kinu da počne brzo da deluje.

„Hiljadama godina Put svile je bio put za izvoz kineske kulture i običaja. Da li će okean biti sredstvo za izvoz kineskog zagađenja ili nova kultura očuvanja i održivosti?“, rkeao je Dilon za BBC News.  

Na Tajlandu ukupna količina otpada koja završi u okeanima je 2.83 miliona tona od kojih je 12 odsto plastike. Vlada Tajlanda kaže da su nacije napravile dvadesetogodišnju strategiju rešavanja problema, uključujući razvoj finansijiskh podsticaja za sprečavanja plastike u more i ohrabrivanje eko-pakovanja i eko-frendli zamena za plastiku. 

U Indoneziji je vlada započela program edukacije za decu u školama, a na Filipinima se sprema uvođenje novih zakona.

Veliki izazov će biti pronalaženje adekvatne zamene za plastiku, a pogledajte kako su taj problem rešili u Ugandi.

Pratite nas na Fejsbuku >>>https://www.facebook.com/ngsrbija/

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka