Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako su naučnici reagovali na istupanje SAD-a iz Pariskog sporazuma

Poslednjih nekoliko dana jedna od glavnih vesti jeste odluka Donalda Trampa da se SAD povuku iz Pariskog sporazuma. Šta o tome kažu naučnici?

  Izvor: Foto: Profimedia

Loše vesti za međunarodnu borbu s klimatskim promenama

Susanne Dröge, istraživač klimatolog sa nemačkog Instituta za međunarodne i bezbednosne odnose u Berlinu

„Izlazak SAD-a iz Pariskog sporazuma predstavlja loše vesti za međunarodni klimatski proces. Pregovori Ujedinjenih Nacija bi trebalo da se fokusiraju na primenu u praksi. Ovo će postati sve teže, a isto tako je nejasno na koji način Tramp želi da ponovo pregovara o sporazumu. Pažnja je više usmerena na potez SAD-a, a pažnja treba da se usmeri na mnogo važnija pitanja kao što je progres klimatskih akcija“, piše u časopisu Nature.

Veća ugroženost svetskog mora

Susan Lozier,okeanografkinja sa Univerziteta Duke u Durhamu (Severna Karolina)

„Trampova odluka je jednom rečju rastužujuća. Okeani već sadrže oko 35 odsto ugljen-dioksida koji se otpušta u atmosferu od Industrijske revolucije. Iz toga ne može ništa dobro da izađe po okean i vrste u njemu. Bilo da se jednostavno divite morskom životu ili računate na njega za svoju egzistenciju, ova odluka nije dobra. Već krhki okean je i dalje ugrožen.“

Klimatske promene: Istupanje SAD-a iz Pariskog sporazuma

Nemarnost prema svim ljudima na planeti

Tomas Stoker, bivši učesnik Međunarodnog panela o klimatskim promenama i fizičar na Univerzitetu Bern (Švajcarska)

„Trampova odluka da ignoriše naučne činjenice o klimatskim poremećajima i visokom riziku o uticaju klimatskim promenama je neodogovorna ne samo prema svojim ljudima, već i prema svim ljudima na ovoj planeti. 

SAD je i dalje drugi najveći emiter ugljen-dioskida na svetu. To sa sobom povlači istorijsku odgovornost za smanjenje emisija gasova s efektom staklene bašte.“

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka