Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto na Havajima žele da zabrane upotrebu kreme za sunčanje?

Zaštita od štetnih sunčevih zraka je neophodna, ali zarad višeg i važnijeg cilja, vlasti Havaja žele da zabrane korišćenje pojedinih preparata za sunčanje. Evo o čemu je reč...

  Izvor: Foto: Shutterstock

U vodama koje okružuju osam glavnih havajskih ostrva nalazi se više od 1.659 kvadratnih kilometara koralnih grebena. Kad bi se od njih napravio niz, korali bi bili veći od trećeg najvećeg ostrva na Havajima,Ouhua.

Osim kvantiteta koralnih grebena, zahvaljujući specifičnoj geografskoj izolaciji, oni podržavaju jedinstveni život. Tako na primer, havajska morska medvedica, posebna vrsta skalara bandit angelfish, pa čak i neki tipovi korala koji sačinjavaju greben ne mogu da se nađu ni na jednom drugom mestu osim na Havajima.

Misija na Havajima:Eksperiment koji će otkriti šta se dešava ljudima u svemiru

Baš zbog toga vlasti Havaja žele da usvoje zakon kojim će se zabraniti upotreba kreme za sunčanje Verovatno ste se zapitali kakve veze ima krema za sunčanje s koralnim grebenima. U pitanju je sastojak nekih krema za sunčanje oksibenzon, hemikalija koja apsorbuje sunčeve ultraljubičaste zrake i pruža nekim kremama zaštitne benefite. Iako štiti od sunca, oksibenzon može da dovede u pitanje opstanak koralnih grebena. 

Upravo zbog toga senator Havaja Vil Espero radi na tome da se uvede zakon koji će zabraniti prodaju krema za sunčanje koje sadrže oksibenzon unutar države Havaji.

Procenjuje se da se između 6.000 i 14.000 tona losiona za sunčanje ispusti u područje koralnih grebena svake godine

Na osnovu nekoliko studija, Espero i njegov tim su došli do zaključka da je oksibenzon toksičan za simbiotičke alge koje žive u koralima. Osim što im daje drugu boju, alge obezbeđuju koralu potreban kiseonik i pomažu da se reši otpada. Kad alge umru, korali blede što je znak manje kiseonika i više otpada i započinju borbu za život. 

Pogledajte i Vulkan na Havajima izbacuje plavu lavu (VIDEO)

Oksibenzon je toksičniji za biljke kad su biljke izložene suncu, pa eto i razloga zašto kad mažemo kremu za sunčanje, koralne grebene još više izlažemo opasnosti.

Oksibenzon može da ubije najmanje sedam različitih tipova korala. Samo jedna kapljica u 4.3 miliona galona vode je dovoljno da bude smrtonosna.

Ukoliko volite Havaje, u junskom broju National Geographic Srbija možete da ih istražite iz drugog ugla i saznate sve o skrivenim mrežama pećina ispod ostrvskih vulkana 

Pratite nas na Fejsbuku >>>https://www.facebook.com/ngsrbija/

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka