Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lepote japanskog ostrva: 8 načina da uživate u Hokaidu

Drugo po veličini ostrvo Japanskog arhipelaga, Hokaido, mesto je predivnih pejzaža i netaknute prirode.

  Izvor: Foto: greanggrai hommalai / Shutterstock.com

Iako je drugo po veličini ostrvo u Japanu, manje od 5 odsto stanovništva živi ovde, uključujući i starosedeoce Ainu. 

Predstavljamo vam 8 načina da maksimalno iskoristite vreme u Hokaidu:

1. Istražite prošlost Hokaida

Istorijsko selo Hokaido (na 15 minuta vožnje busom od centra Saporo) prikazuje 60 zgrada (i nekoliko replika) koje datiraju od srednjeg XIX veka i ranog XX veka, kada su velike migracije i razvoj transformisali ostrvo. 

Naselje je osmišljeno da ilustruje svakodnevni život stanovnika u četiri celine: grad, ribarsko selo, farma i planinsko selo. Šetnjom gradskim ulicama moći ćete da otkrijete kako je izgledao život stanovnika Hokaida. 

2. Ainu kultura

Narod Ainu se razlikuje po izgledu, jeziku i običajima i za njih većina naučnika misli da su prvobitno naselili severni deo Honšua, ostrva Sahalin i Kuril, kao i Hokaioda. Danas je preostalih 24.000 Ainu stavnika uglavnom skoncentrisano u Hokaidu, gde je kultura iskusila neku vrstu preporoda u poslednjih nekoliko godina. 

Otkrijte iLjupke životinjske vrste ostrva Hokaido

Tri mesta gde možete upoznati ovu kulturu i tradiciju su sela Poroto Kotan (obilje tradicionalnih Ainu zgrada), Nibutani (u muzeju ćete pronaći više od 10.000 predmeta koji oslikavaju svakodnevni njihov svakodnevni život) i Ainu Kotan (u ovom selu i dalje živi 200 pripadnika Ainu kulture; moći ćete da se divite tradicionalnim muzičkim intrumentima, pesmi i plesu).

3. Divljina

Više od 809.371 hektara u Hokaidu (što je 10 odsto ukupne zemlje ostrva) je posvećeno nacionalnim parkovima. Možete da uživate u planinama, jezerima, vulkanima, vodopadima i šumama na ostrvu uz planinarenje, skijanje, kanue ili ribolov. Ne propustite priliku da posetite Nacionalni park Širetoko (njegovo ime u prevodu znači kraj sveta) koji je Unesko nazvao jednim od najbogatijih integrisanih ekosistema na Zemlji. 

4. Zemlja medveda

Većina planinskih predela u Hokaidu obiluje medvedima, a mrki medved higuma je veći od Azijskog crnog medveda u južnom Japanu i isto je toliko i agresivan. Higuma su stanovnici ostrva koliko i ljudi i igraju važnu ulogu u svetu Ainu kulture. Posetite Rezort planinskih medveda Sahoro u centralnom gradu Hokaida Šintoku, gde možete da posmatrate medvede s pešaške staze ili da se vozite busom u jednočasovnoj turi i na taj način istražite lepote ovog mesta. 

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka