Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Grad mrtvih: Mohendžo-daro, pakistanski izgubljeni grad star 5.000 godina

Najveću opasnost za ovaj grad predstavljaju previsoke temperature i turisti što arheolozima ne ostavlja mnogo prostora za dalja istraživanja.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Zakopani grad, Mohendžo-daro ili grad mrtvih prvo je pronađen 1920-ih godina na mestu gde se nalazi sadašnja pakistanska provincija Sind. U iskopavanjima više od 50 godina otkriveno je da je ovaj grad iz bronzanog doba imao bogatu koordinantnu mrežu i sofisticirani kanalizacioni sistem.

Mohendžo-daro je bio grad civilizacije doline Inda koja se razvijala od 2.500 do 1.900 godine p. n. e. Niko ne zna zašto je ova civilizacija nestala, ali se među teorija spominju i invazije drugih naroda i katastrofalnih vremenskih uslova poput suše. 

Možda će vas zanimati i:

Naučnici se sada brinu efekta intenzivnih toplotnih talasa doline Inda na ovaj grad budući da temperature mogu da dostignu i 46 stepeni Celzijusovih. Ovo arheološko nalazište je takođe ugroženo i podzemnim vodenim tokovima, ali možda najveću opasnost predstavljaju turisti koji oštećuju ostatke ovog grada.

Arheolozi smatraju da je najbolje da prestanu s daljim pokušajima da iskopavaju i istražuju ovo naselje i umesto toga da ga ostave zakopanim dok ne pronađu bolji način da ga zaštite.

"Bolje je zaštićen kad je zakopan", kaže profesor sa Univerziteta Harvard Ričard Midou.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka