Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čak 94 odsto se nalazi pod vodom: Zelandija, skriveni osmi kontinent

Poslednje dve decenije geolozi pokušavaju da skrenu pažnju na nepravedno zapostavljeni kontinent, koji se skoro ceo nalazi ispod površine Pacifika.

  Izvor: Foto: Facebook

Evropa, Severna Amerka, Južna Amerika, Azija, Afrika, Australija, Antarktik. Lista se tu završava. Naša planeta ima 7 kontinenata – tako smo učili u školi i tako nam govori svaka mapa i svaka fotografija površine Zemlje. U stvarnosti, pitanje kontinenata je veoma neusklađena tema.

Saznajte i Kako su kontinenti dobili imena?

Već gotovo dve decenije geolozi pokušavaju da skrenu pažnju – što naučne zajednice, što javnosti – na jednu, njima veoma važnu stvar: neopravdano smo zapostavili čitav jedan kontinent.

Gotovo u potpunosti poplavljena jugozapadnim Pacifikom, na status kontinenta strpljivo čeka Zelandija – kopnena masa čije vrhove najviših planina, kao jedine delove koji se nalaze iznad nivoa mora, možda znate pod nazivom Novi Zeland.

Koliko god bila ispravna naučna argumentacija koja stoji iza slučaja skrivenog kontinenta, okolnosti su takve da je za sada to upravo samo to – slučaj bez konkretnog rezultata. Naime, za razliku od, recimo, definisanja i klasifikovanja planeta, za koje je zadužena naučna organizacija zvana Međunarodna astronomska unija, trenutno na svetu jednostavno ne postoji naučno telo koje može kopnenoj masi dodeliti zvanje kontinenta.

Jedino na šta može računati tim novozelandskih geologa koji stoji iza inicijative o Zelandiji je otvaranje naučne debate i nada da će se, kroz organski proces naučnog konsenzusa, za desetak godina u školama učiti da je Zealandija jedan od kontinenata naše planete.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka