Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TRKA S VREMENOM: Nunalek, arheološko blago Aljaske

Toplije temperature na Aljasci otkrivaju drevne starosedelačke rukotvorine koje su bile zamrznute u vremenu.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ceo tekst Trka s vremenom i autentične fotografije možete pogledati u National Geographic Srbija iz aprila 2017. godine

Arheološko nalazište Nunalek na jugozapadnoj obali Aljaske sačuvalo je jedan sudbonosni trenutak, zamrznut u vremenu. Blatnjavi, četvorougaoni komad zemlje pun je svakodnevnih predmeta koje je starosedelačko pleme Jupika koristilo za preživljavanje i razne druge potrebe. Sve stoji onako kako je bilo zatečeno kada je došlo do kobnog napada pre skoro četiri veka.

Svuda unaokolo oko nekadašnje velike zemljane kolibe vide se tragovi vatre koju su napadači zapalili da bi dimom isterali ukućane. Unutra je bilo oko 50 ljudi, verovatno članova nekoliko širih porodica koji su ovde boravili kad nisu u lovu, ribolovu ili skupljanju jestivog bilja. Izgleda da niko nije bio pošteđen. Arheolozi su iskopali nečije ostatke, verovatno neke žene, koja se ugušila dimom dok je pokušavala da prokopa tunel ispod zida. Skeleti žena, dece i starijih pronađeni su zajedno, licem prema zemlji, što znači da su verovatno bili pohvatani i ubijeni. 

Povezane vesti

I kao što je to čest slučaj u arheologiji, nečija davnašnja tragedija predstavlja pravu blagodet za modernu nauku. Arheolozi su u Nunaleku otkrili više od 2.500 netaknutih predmeta, od tipičnog pribora za jelo do izuzetnih stvari kao što su drvene ritualne maske, koštane igle za tetoviranje i pojas sačinjen od irvasovih zuba. Nađeni predmeti ne samo što su brojni i raznovrsni već su i zapanjujuće dobro očuvani iako su ležali zamrznuti u zemlji još od oko 1660. godine. 

Na ostacima korpi i prostirki još uvek se može videti kako su majstorski ispleteni. Ako zdrobite žilasti grumen blata, u njemu ćete naći savršeno očuvane vlati zelene trave. „Ova trava je pokošena dok je još Šekspir hodao po zemlji”, zadivljeno kaže glavni arheolog Rik Kneht, tihi, prosedi veteran s višedecenijskim iskustvom u iskopavanjima. 

Kneht, čija je baza Univerzitet Aberdin u Škotskoj, vidi vezu između tragedije ovih ljudi i starih predanja koja pamte i današnji Jupici. Usmenim predanjem sačuvano je sećanje na doba koje istoričari nazivaju ratovima lukom i strelom, kada su zajednice Jupika ratovale između sebe i vodile krvave bitke u vreme pre dolaska ruskih istraživača na Aljasku 1700-ih godina. Nunalek nudi prve arheološke dokaze i prvo pouzdano datiranje ovog strašnog perioda koji je ostavio posledice na mnoge generacije Jupika posle toga. 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka