Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Potresne priče Iračana: Kako izgleda život posle Islamske države?

Dok saveznici kreću da zauzmu Mosul, Iračani koji beže iz grada pričaju potresne priče o surovostima Islamske države i jasno poručuju da je njihovoj zemlji naneta dugotrajna šteta.

  Izvor: Foto: Profimedia

Ceo tekst Život posle islamske države možete da pročitate u National Geographic Srbija iz aprila 2017. godine

Kurdski vojnici stoje podno grudobrana, odmah do ukopanog mitraljeskog gnezda, u samom uglu položaja koji drže. To je jedna od isturenih pozicija na liniji fronta koja se pruža duž planinskog grebena i gleda na zapad ka dolini reke Tigar. Tog dana poznog leta sunce je upravo zašlo – to je najsušnije doba u Iraku, zemlja i nebo kao da se stapaju na horizontu. Ipak, kroz sve gušći mrak vojnici na obali reke razaznavaju svetla grada Mosula. Taj prizor znaju napamet i u pola noći – mesecima su ovi vojnici, koji su služili u pešmergi, vojsci iračkog Kurdistana, osmatrali, mapirali i razmatrali svaki centimetar – ali ni fascinacija ni pretnja ne jenjavaju. Sve u šta gledaju pripada Islamskoj državi.

Bio je kraj jula 2016. godine, a bitka za Mosul, o kojoj se dugo govorkalo, trebalo je uskoro da počne. Okupljaju se oslobodilačke snage. Iračka vojska je isterala Islamsku državu, poznatu i kao ISIS, iz Faludže i sada se probija na sever ka Mosulu. Pešmerga nadire s ove planine. Američke i evropske snage se ukrupnjavaju, kao i vojnici i milicije iz Turske, Irana i drugih mesta. Ovo je do sada najveća međunarodna vojna sila koja se okupila protiv Islamske države. Međutim, Islamska država već dve godine drži Mosul, drugi po veličini grad u Iraku. 

Pad Mosula će jednom zasvagda istisnuti džihadiste iz zemlje, nadaju se vojni stratezi.  

U Mosulu vlada panika. Ujedinjene nacije su procenile da će zbog ove bitke biti raseljeno više od milion ljudi. (Pre Islamske države Mosul je imao oko 1,4 miliona stanovnika.) Civilne žrtve biće ogromne. Stanovništvo beži iz grada kako god stigne, a ovaj kurdski položaj je krajnji cilj na jednoj od čestih ruta za izlazak. Gotovo svake noći ljudi se pentraju uz planinsku padinu i stižu dovde, noseći samo odeću koju imaju na sebi. 

Irak i Iran: Subjektivni osećaj – skoro 70 stepeni!

Noćas vojnici očekuju jednu sedmočlanu porodicu. Otac, bolničar, telefonom se javio rođaku koji živi blizu planine. Rođak je obavestio komandanta.

Sada Tajeb zajedno s komandantom stoji kod grudobrana. 

Tajebov telefon zvoni. Zove ga bolničar Ajham Ali. Tajeb dodaje telefon kurdskom prevodiocu koji Aliju prenosi uputstva koja daju vojnici. (Ali govori arapski, a vojnici kurdski.) Pod pritiskom trenutka i u želji da pomogne Aliju, prevodilac unapređuje bolničara: 

„Gde se nalazite, doktore?” 

S druge strane mu odgovara zabrinuti glas: 

„Idite 500 metara desno. Videćete malu dolinu. Uđite u tu dolinu.” Čuje se dečji plač. „Ne brinite, doktore. Sada ste bezbedni.” 

Jedan vojnik pali baterijsku lampu i maše njome. „Reci mu da ide prema svetlu”, kaže vojnik. „Doktore, vidite li svetlo?”, pita prevodilac. „Ne maši toliko lampom. ISIS može da vidi”, kaže komandant. 

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka