Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tajanstveni predeli koji se najbolje vide iz vazduha: 5 najneobičnijih geoglifa na planeti

Prošetajmo nedokučenim zemaljskim predelima koji nam nude iskorak u svet prošlosti.

  Izvor: Foto: Profimedia

Verovatno najpoznatiji geoglifi na svetu su Naska linije u Peruu, o čijem se poreklu i nameni govori još od njihovog pronalaska 1920-ih godina. Ipak, postoji još mnogo tajanstvenih i nedokučenih motiva širom sveta, koji se najbolje vide iz vazduha, a mi vam predstavljamo neke od njih: 

1. Stepe geoglifi, Kazahstan

Poznati još i kao Naska linije Kazahstana, klaster ovih geoglifa obuhvata približno 260 zemljanih radova u regiji Turgaj na severu Kazahstana, koji uključuju varijacije geometrijskih oblika poput kvadrata, krsta, kruga i kukastog krsta. Otkrio ih je kazahstanski ekonomista Dmitrij Dej 2007. godine zahvaljujući Google Earthu.

Pozitivni geoglifi variraju od 90 m do više od 400m dužine.

Pronađeni misteriozni geoglifi stari 2.000 godina:Otkriven Stounhendž u središtu Amazonije? 

Postoje spekulacije o nastanku i starosti ovih geoglifa, pa su tako prema nekim izveštajima zemljani radovi stari 8.000 godina, a prema nekim tvrdnjama nisu stariji od 2.500 godina. 

Neki naučnici veruju da su delo Mahandžara, nomadskog naroda koji je jednom živeo u ovoj regiji. Njihova namena je takođe još uvek nerazjašnjena. Prema jednoj teoriji, geoglifi u Kazahstanu su korišćeni kako bi pratili pokrete Sunca, piše Smithsonian.

2. Parakas Kandelabra, Peru

Većini ljudi prva pomisao na geoglife u Peruu su Naska linije, ali ovom prilikom vam otkrivamo podjednako impresivne zemljane radove koji se protežu 190 km severozapadno od Naska linija i poznati su kao Parakas Kandelabra

Smešten na poluostrvu Parakas, masivni geoglif podseća na ogromni razgranati svećnjak, koji se proteže 182 metra od vrha do dna i urezan je 60 cm u prednjoj strani brda.

Neki arheolozi tvrde da ovo nalazište datira iz približno 200 godina p.n.e, ali potrebna su još ispitivanja kako bi se utvrdilo preciznije vreme. Budući da ne postoje nikakvi istorijski podaci, teško je otkriti originalnu namenu, iako neki istraživači misle da su Parakas Kandelabra geoglifi služili kao navigacioni svetionik za mornare.

3. Blythe Intaglios, Kalifornija

Nalaze se nekoliko milja zapadno od granice Kalifornije sa Arizonom i sastoje se šest figura, uključujući ljudske i životinjske oblike. Najveća gravura se proteže 50 m u dužinu dok je najkraća 29 metara. Lokalno pleme Mohave veruje da ljudska figura predstavlja Mustamha, začetnika plemena, dok životinjska figura predstavlja Hatakulya, planinskog lava koji mu je nekada služio.

Ruska Naska: Ogroman geoglif losa pronađen u Sibiru

Pilot Džordž Palmer ih je otkrio tokom leta 1930. godine. I dok je još uvek nejasno kada su geoglifi nastali (vremena variraju od 450 do 2.000 godina), pleme Mohave tvrdi da su ovi geoglifi deo njihovog nasleđa vekovima.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka