Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako su društvene mreže spasile život jednom od poslednjih sumatranskih nosoroga

Zahvaljujući hitnoj intervenciji grupi doktora iz celog sveta, život ženke Puntung više nije u opasnosti.

  Izvor: Foto: Facebook

Milioni ljudi širom sveta svakodnevno koristi Internet i društvene mreže. To je s jedne strane loše, jer nam se čini da su moderne tehnologije preuzele kontrolu nad našim životima, pa ne možemo da zamislimo dan bez Interneta (svaka čast pojedincima), ali s druge strane može da bude veoma korisno.

Pročitajte i 12 stvari koje niste znali o nosorozima

To je pokazala i priča o Puntung, sumatranskom nosorogu koji je spašen zahvaljujući društvenim mrežama.

Pre nekoliko nedelja, novinar Adam Velc je kliknuo na link teksta koji je govorio o jednoj od dve poslednje ženke sumatranskih nosoroga u Maleziji i njenom facijalnom apcesu koji joj ugrožava život.

Velc je odmah prepoznao važnost intervencije, jer je u pitanju vrsta koja je na ivici istrebljenja, pa je odmah stupio u akciju, a i na Twitteru je podelio svoju zabrinutost.

U svetu postoji manje od 100 sumatranskih nosoroga, a u Maleziji ih ima samo troje.

Prvo je kontaktirao Johana Maraisa, direktora južnoafričke neprofitne organizacije Saving the Survivors koja se brine o ugroženim divljim vrstama, žrtvama lovokradica ili traumatičnih slučajeva, a potom je povezao STS sa Savezom nosoroga sa Bornea, gde Puntung živi.

Otkrijte i Zašto nosorozima u Češkoj seku rogove?

Sa ove tačke gledišta, iz Borneo Rhino Alliance su neuspešno lečili Puntung od apcesa zaključivši da je uzrok bio inficiran zub. 

Uz pomoć Zoe Glifis iz Saving the Survivors, stomatolog veterinar Rum Chinkangsadam sa Tajlanda je zajedno sa veterinarom Abrahamom Metjuom iz singapurskog zoološkog vrta priskočio u pomoć izvevši ekstremno nezgodnu anestetizaciju Puntung.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka