Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zemlja

Mada'in Salih, skriveni pustinjski grad Saudijske Arabije

Autor Aleksandra Jovanović
Autor Aleksandra Jovanović

Drugi najveći grad Nabatejskog carstva koji se nalazi pod zaštitom Uneska, ostao je do dan-danas relativno nepoznat i neotkriven.

Izvor: Foto: Profimedia

Nekada uspešan grad duž drevnog puta začina, odigrao je ključnu ulogu u izgradnji trgovinske imperije. Ali danas njegove monumentalne isklesane grobnice u kamenu su neke od poslednjih i najbolje očuvanih ostatak izgubljenog kraljevstva.

Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Profimedia

Bogatstvo i prosperitet Nabatejaca je došao iz njihove sposobnosti da pronađu izvor i skladište vodu u opasno pustinjskim uslovima. Takođe su držali monopol u pustinjskoj trgovinskoj ruti na jugoistoku (Mada'in Salih) i na severu (pojas Gaze). Uzimali su porez od karavana kamila, koji su se tu zaustavljali sa svojim trupama kako bi se odmorili i popili vode.

Povezane vesti

Nabatejsko carstvo je 106. godine nove ere pripao Rimskom carstvu, pa su rute po Crvenom moru nadvladale kopnene. Nabatejski gradovi su prestali da budu centar trgovinskog puta i tako je krenuo njihov pad i ultimativno napuštanje.

Zaglavljen u pustinji, danas je Mada'in Salih opustošen, tih i iznenađujuće dobro očuvan. Veći deo grada i dalje leži ispod slojeva peska. 

Najnovije

Priroda

Nauka