Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zemlja

Raška: Prva brana za odbranu reke od plastike u Srbiji

Autor Aleksandra Jovanović
Autor Aleksandra Jovanović

U pitanju je pilot projekat, koji će ako se razvije moći da zaštiti i odbrani i veće reke u zemlji od otpada.

 Izvor: Foto: Wikimedia Commons

U naselju Batnjik, skoro na samoj polovini toka reke Raške od Novog Pazara prema Raški, danas je puštena u rad mrežna brana koja će, kako je rečeno, sprečavati da razne plastične flaše, kese i drugi ambalažni otpad pluta dalje rekom.

Ovo je prva brana ove vrste u Srbiji i, kako je rečeno, pilot projekat, koji bi trebalo da se razvije kako bi se odbranile i veće reke u zemlji.

Branu je izgradila opština Raška u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine, kompanijom „Sekopak” i njenim partnerima, a uz podršku jedne američko-kanadske kompanije.

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović ističe da je ovo najbolji način da se obeleži Dan očuvanja životne sredine, kao i da će pronaći sredstva iz budžeta da zaštite i veće reke, pa možda i čitav jedan sliv.

„Nadam se da je ovo početak prakse da ne budemo država gde rastu kese na drveću“, rekao je Vladimir Novaković, generalni direktor Apatinske pivare koji je i član uprave „Sekopaka”, kompanije koja se bavi upravljanjem ambalažnog otpada.

Brana je izrađena od visokokvalitetnog nerđajućeg čelika i ne narušava rečni biljni i životinjski svet. Raška je ovde široka oko 20 metara, ali samonivelacijom, brana prikuplja otpad i kad se podigne vodostaj i reka raširi i na 40 metara.

Otpad se sakuplja u specijalnom metalnom košu, zapremine devet kubnih metara, kod obale reke, a odatle ide u reciklažu

Izvor: Politika

Tagovi

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka