Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 prelomnih trenutaka u istoriji: Bitke koje su oblikovale današnju Ameriku i Evropu

Da nije došlo do odmeravanja sila na ovim megdanima, demografska slika u Americi i Evropi bi danas bila drastično drugačija.

  Izvor: Ilustracija Bitke kod Getisburga Foto: Profimedia

1. Bitka kod Tura (10. oktobar 732. godine)

Ova borba je manje poznata iako je imala ogromne posledice i uticaj na istoriju Evrope.

Naziva se i Bitka kod Poatjea odigrala se između snaga franačnog majordoma Karla Martela i muslimanske vojske Omejadskog kalifata pod vođstvom emira Abdulaha Rahmana.

Istoričari na ovu bitku gledaju kao na prekretnicu hrišćanstva i islama u Evropi, a franačka pobeda je odigrala veliku ulogu u tome da hrišćanstvo bude primarna religija na ovim prostorima.

Saznajte i8 najpoznatijih atentata u istoriji

2. Bitka kod Jorktauna (19. septembar-19.oktobar 1781. godine)

Da američke snage nisu osvojile revolucionarnu bitku kod Jorktauna, Sjedinjene Države verovatno danas ne bi ni postojale. To je bila odlučujuća pobeda udruženih snaga Amerikanaca predvođenih Džordžom Vašingtonom i Francuza predvođenih grofom od Rošamba nad britanskom vojskom kojom je komandovao lord Kornvolis.

Nakon nekoliko meseci opsade Jorktauna, general Lord Konvolis je predao svojih 8.000 ljudi američkim sngama, a Amerika je za nekoliko nedelja u potpunosti proglasila svoju nezavisnost od Britanske imperije.

3.  Bitka kod Solferina (24. jun 1859. godine)

Bitka se odigrala između Francuske i Pijemonta-Sardinije pod vođstvom Napoleona III i Austrije pod vođstvom Viktora Emanuela II, iz koje su kao pobednici izašli Francuska i Sardinija. Bitka je rezultirala desetinama hiljada žrtava, a Žan Anri Dinan je lično prisustvovao bitki i bio je užasnut strašnim scenama ubijanja ranjenih vojnika. Osnovao je organizaciju Crveni krst i predložio Ženevsku konvenciju, prema kojoj se moraju poštedeti bolesni i ranjeni vojnici.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka