Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Protiv krčenja šuma, a zarad očuvanja prirode: Upoznajte grupu naučnika koja brani Amazoniju

Možda će vam se učiniti da je u pitanju banda osvetnika, ali se zapravo radi o grupi aktivista i naučnika koju je brazilska vlada ohrabrila da se svim sredstvima bori protiv nelegalnih aktivosti u Amazonskoj prašumi.

  Izvor: Foto: Profimedia

Duboko u džungli Amazona, odred štrebera je na slobodi. Jedan od njihovih članova je proveo više od decenije kao ekološki aktivista, dok je drugi član studirao Arktičku okeanografiju u Nemačkoj. Njihov vođa je bivši profesor nauke u srednjoj školi. Ipak, zajedno su napravili jednu od najstrašnijih elitnih borbenih jedinica u Latinskoj Americi, na frontalnoj liniji Brazila kako bi suzbili destrukciju Amazona.

„U svetu nelegalnih aktivnosti u Amazoniji, tu su krčenje šuma, kopanje zlata, lovljenje životinja, ilegalna seča i krijumčarenje životinja“, kaže Roberto Kabral (48), koji je bio upucan u rame 2015. godine dok je jurio snajperistu koji ruši pojaseve šuma. „Želeli smo da se borimo protiv ovakvih aktivnost mozgovima, kao i čizmama na terenu“, dodaje on.

Ova Specijalizovana grupa inspekcije je osnovana 2014. godine u Ibami i rade u nekim od najvažnijih mesta gde vlada bezakonje u basenu reke Amazon, do kojih su im potrebni dani da stignu čamcem ili kamionom do najbližeg naselja.

Potrebna im je sva moguća pomoć, jer je krčenje šuma sve izraženije u brazilskoj Amazoniji (od avgusta 2015. go jula 2016. godine porasla je za 29 procenata). Blizu dva miliona jutara je uništeno tokom tog perioda, piše Independent.

Čak i sa najmodernijom tehnologijom, misije ove organizacije često liče na frustrirajuće igre mačke i miša.

Kako izgleda njihova patrola

Na primer, u toku operacije u državi Maranjao na obodu Amazona, pripadnici jedinice su ustajali u 3 ujutru. Odeveni u borbene uniforme, s oklopima, kacigama i puškama, putovali su satima kamionima od Sao Luisa do Santa Ines. Onda su čekali da se vreme poboljša. Jaka kiša sprečava dva helikoptera jedinice da patroliraju preko Maranjao i susedne države Para. Nakon nekoliko sati pripravnosti, helikopteri su konačno uzleteli u toku podneva, leteći dugo preko polja.

„Morate da vidite Amazon odozgo kako biste shvatili koliko je dosada opustošeno“, kaže Mauricio Brihta (44), okeanograf, koji se specijalizovao za arktičke alge na Institutu Alfred Vegener u Nemačkoj.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka