Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zemlja

Prvi spomenik prirode u bivšoj Jugoslaviji: vodopad Ripaljka pod zaštitom države 68 godina

Autor Aleksandra Jovanović
Autor Aleksandra Jovanović

Na današnji dan 1949. godine vodopad Ripaljka kod Sokobanje je stavljen pod zaštitu države.

 Izvor: Foto: Printscreen/Youtube

Vodopod Ripaljka kraj Sokobanje stavljen je pod zaštitu države na današnji dan pre tačno 68 godina, kao prvi spomenik prirode u nekadašnjoj Jugoslaviji, podsetio je direktor organizacije za turizam i kulturu Sokobanje Ljubinko Milenković

„Ripaljka je stavljena pod zaštitu države 11. aprila 1949. godine. Upravo ovaj datum se obeležava kao Dan zaštite prirode u Republici Srbiji“, izjavio je Milenković za Betu.

Ripaljka jse nalazi na samo pet kilometara od centra Sokobanje, na planini Ozren. Prošle godine posetilo ga je više od 60.000 turista.

„Po Jovanu Cvijiću, Ripaljka je najviši vodopad u Srbiji sa svojih 11 slapova od 40 metara“, kazao je Milenković.

„Najviši slap ili Velika Ripaljka, dodao je Milenković, „ima 11 metara, a pod zaštitom države je i Mala Ripaljka koja se nalazi kod samog izvora reke Gradašnice, na kojoj je ta jedinstvena prirodna atrakcija.“ 

Milenković je objasnio da naziv vodopoda potiče iz govora stanovnika: „U ovom delu zemlje ljudi ranije nisu koristili glagol skakati, već ripati. Meštani kažu da voda ripa sa stena i otuda naziv Ripaljka“. 

Sokobanja se uveliko priprema za obeležavanje 180 godina organizovanog turizma, rekao je Milenković i najavio niz promotivnih i kulturno-umetničkih priredbi, a centralna manifestacija biće od 19 do 21. juna.

Na današnji dan 1949. godine vodopad Ripaljka kod Sokobanje je stavljen pod zaštitu države.
Izvor: YouTube

*Pratite nas na Instagramu >>>https://www.instagram.com/ngmsrbija/

*Pratite nas i na Twitteru >>>https://twitter.com/NGSrbija

Tagovi

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka