Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zemlja koja ima dva puta više piramida nego Egipat

U severnom delu pustinje u Africi nalaze se zaboravljene grobnice koje otkrivaju istoriju ove regije.

  Izvor: Foto: Profimedia

Sudan ima dva puta veći broj piramida nego što ćete ih naći u Egiptu. Tome u prilog najviše govori drevni grad grobnica i piramida Soleb, koji je i dom hrama Soleba, jednog od najbolje očuvanih hramova u Sudanu.

Nalazi se na zapadnoj strani Nila i izgradio ga je faraon Amenhotep III u XIV veku pre nove ere i posvetio ga je egipatskom vrhovnom bogu Amunu. Posećivao ga je niko drugi do bolesni kralj dečak Tutankamon koji je svoje ime upisao u jednom od lavova koji su nekada čuvali ulaz, a koji se sada nalaze u Britanskom muzeju, piše Independent.

Ako pratite stazu koja vodi iz Nila u srce hrama, visoko iznad glave ćete ugledati imena prvih viktorijanskih arheologa uklesanih u zidova, koji su istraživali ovo naselje. Ali zašto se ova imena ovde nalaze? Od 3.100 do 2.890 goidne p. n. e egipatski faraoni su poslali svoju vojsku južno duž Nila u potrazi za zlatom, perjem nojeva i robovima.

 Hram Soleb
Hram Soleb
Izvor: Profimedia

Dostizanjem krajnjeg juga i planine Jebel Barkal (severno od Kartuma), oni su izgradili tvrđavu, a kasnije i hramove duž ove rute kako bi pokazali dominaciju nad Nubijcima.

Osvojena teritorija je postala poznata kao Kuš, a Kušiti su usvojili sve aspekte egipatske kulture, od bogova do znakova, ali kad je egipatsko carstvo propalo 1.070 godine p.n.e, Nubijci su bili slobodni. 

Ipak, religija Amuna je bila duboko ukorenjena i 300 godina nakon Alara, kušitskog kralja, predvodila je renesansu egipatske kulture, uključujući konstrukciju njihovih piramida.

Verujući da je pravi sin boga Amuna, unuk kušitskog kralja Alara Piye izvršio je invaziju na severu kako bi obnovio sjajne hramove. Skoro 100 godina Egiptom su vladali crni faraoni.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka