Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Priča o gradu u kome žive stanovnici iz 187 zemalja sveta

Brojne prirodne lepote, jezera, Monblan, utočište stranca, ali i voljeni dom lokalnog stanovništa – samo su neki od razloga zašto svi žele da posete ovaj grad, koji naseljava više od 40 procenata stanovništa van Švajcarske

  Izvor: Foto: Profimedia

Voljeni grad lokalnog stanovništva, utočište za one koje traže bolji i sigurniji život, povoljne ekonomske mogućnosti, pogled na Monblan, lepota jezera, dom brojnih međunarodnih organizacija – sve su ovo razlozi zbog kojih ljudi širom sveta žele da posete jedan švajcarski grad.

Kako izgleda grad u koji je došlo više od 40 procenata stanovništva van Švajcarske, grad u kome žive stanovnici iz 187 različitih zemalja? 

Uprkos međunarodnim uticajima, Ženeva i dalje polaže pravo na svoj poseban karakter i istoriju. U XVI veku, Džon Kalvin, veliki protestantski reformator, ostavio je mnoge revolucionarne propovedi na ovom prostoru. 

U Ženevi je rođen i Henri Dunan, sledbenik kalvinističke vere, koji je pomogao da se osnuje Crveni krst u ovom gradu 1863. godine. Ova humanitarna ideja bila je inspiracija za prvu Ženevsku konvenciju 1864. godine. 

Kalvinov duh i dalje pogađa lokalno stanovništvo i tradiciju moralne discipline i minimalizma

"Meštani su veoma opušteni, ali su prilično konzervativni kada je u pitanju komunikacija s nekim ko nije poreklom iz njihovog grada", rekao je Nijazi Gunej, poreklom iz Turske, koji u Ženevi živi već 15 godina. 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka