Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Četiri minerala koji se nalaze u torbama i džepovima svakog od nas

U oblacima otrovnih gasova, bez adekvatne zaštite i odmora, odrasli i deca bi i po 12 sati rukama iznosili rude retkih metala koji su potom završavali u – našim mobilnim telefonima

  Izvor: Foto: Profimedia

Konfliktni minerali nalaze se u džepovima, torbama i rančevima skoro svakog od nas. Vaš mobilni telefon i laptop rade zahvaljujući ovakvim materijalima. Nadimak ”konfliktni” duguju svom poreklu, zbog toga što su najveća nalazišta na svetu smeštena duboko u ratnim zonama država Centralne Afrike, najviše u DR Kongo.

Rudnike su do 2012. u najvećem delu ove zemlje kontrolisale paravojne formacije, koje su zastrašivanjem, ubistvima i silovanjem terale muškarce, žene i decu na rad u neljudskim uslovima, a od profita su kupovali opremu i naoružanje. 

Početkom februara u javnosti se pojavila vest o još jednoj neočekivanoj odluci američkog predsednika Donalda Trampa, koja bi, ukoliko bude potpisana, omogućila elektronskim kompanijama da otkupljuju konfliktne minerale bez ikakve odgovornosti. Dokument koji bi predsednik SAD navodno trebalo da potpiše, a koji se pojavio u medijima, suspenduje deo akta o zaštiti potrošača u oblasti konfliktnih minerala na dve godine.

Gospodari rata

Kraj XXi početak XXI veka bio je krvav period u državama centralne Afrike. Sukobi među državama i građanski ratovi, vojne i paravojne formacije širile su teror među stanovništvom sa jednim ciljem: kontrole nad bogatim resursima afričkog kontinenta.

U periodu od  1998. do 2008. godine u sukobima na ovim prostorima ubijeno je oko 5.4 miliona ljudi, procenila je međunarodna humanitarna organizacija International Rescue Committee, što ga čini najsmrtonosnijim konfliktom na svetu nakon Drugog svetskog rata.

Procvatom elektronske industrije otvorilo se ogromno tržište za metale iz dubine afričkih rudnika, a bogate kompanije nisu pitale za cenu. U ratom izmorenim zemljama strahovlast su u svoje ruke uzeli samoproglašeni vojni diktatori, mafijaški šefovi i  pojedinci željni novca.

Desetine grupacija su ubijanjem, silovanjem i otimanjem zastrašivale meštane sela posebno u istočnom delu zemlje, kako bi ih naterali na rad u neljudskim uslovima rudnika. U oblacima otrovnih gasova, bez adekvatne zaštite, svetla, alata i odmora, odrasli i deca robovi su i po 12 sati neprekidno rukama iznosila vredne rude kako bi njihove porodice dobile komad hleba i ostale u životu sledeći dan.

Naravno, prljavi minerali nisu direktno prodavani proizvođačima mobilnih telefona i laptopova. Kamenje je švercovano dalje iz Konga u susedne države, odakle je prodavano rafinerijama na istoku Azije. Ovde su se minerali mešali sa drugim sirovinama i obrađivali u upotrebljive komponente, da bi se potom prodavali kompanijama u celom svetu.

Konfliktni minerali

Iako nisu jedini, epitet ”konfliktni” odnosi se pre svega na 4 elementa čija su nalazišta locirana DR Kongo: tantal, volfram, kalaj i zlato. Prva tri ”zloglasna” elementa u ovom kontektstu dobili su nadimak tri T (Tantalum, Tungsten- volfram, Tin - kalaj).

Od svih navedenih, najveći problem i najmanje regulativa za transport i trgovinu ima zlato, koje je istovremeno i najkorišćeniji od ovih materijala. Ono se koristi zbog svoje sposobnosti da provodi elektrone, odnosno struju, i to mnogo bolje nego, na primer, bakarni ili aluminijumski provodnici. Ova karakteristika posebno je korisna u kompaktnim elektronskim uređajima poput već pomenutih mobilnih telefona, laptopova,tableta, fotoaparata i sličnih uređaja. Čak i jeftinije varijante uređaja sadrže pozlaćene kontakte za čipove ili baterije, a velike su šanse da, ako posedujete dobar par slušalica, on ima pozlaćen 3.5mm ”džek”.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka