Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Eksperiment u Švedskoj: Šta se dogodilo sa šestočasovnim radnim vremenom?

U Švedskoj se poslednje dve godine eksperimentisalo sa radnim danom od šest časova, a ovo su rezultati istraživanja.

  Izvor: Foto: Profimedia

Švedska je dve godine eksperimentisala sa šestočasovnim radnim danom, a kada je krajem prošle godine proba završena, još uvek ne može pouzdano da se kaže da li je veća korist ili šteta, piše Newsweek.

Osmišljen da poboljša osećaj zadovoljstva i zdravstveno stanje zaposlenih, program je najpre startovao među 68 medicinskih sestara u staračkom domu u Geteborgu. Preliminarni rezultati su pokazali da su ciljevi ispunjeni i da su pacijenti dobijali bolju negu, ali je dom morao da zaposli još 17 ljudi. 

Tokom prvih 18 meseci eksperimenta, sestre su ređe išle na bolovanje i osećale su se zdravije, što je rezultiralo poboljšanjem produktivnosti tako što su organizovale 85% više aktivnosti za pacijente, od šetnji po prirodi do pevanja. 

Pomoćna sestra Emili Telander kaže da joj povratak na radni dan od osam sati posle dve godine predstavlja problem. 

„Sada sam umornija nego ikad ranije. Tokom eksperimenta svi smo imali više energije. Videla sam da su svi srećni“, kaže Emili.

Uspešan projekat, ali ekonomski neodrživ

Iako uspešan među zaposlenima u domu, projekat se suočio i sa kritikama. Sa desnog centra stigao je još prošlog maja zahtev da se pokušaj prekine, jer ne treba ulagati novac poreskih obveznika u pilot projekat koji nije ekonomski održiv. 

Eksperiment je ipak u poslednjem trenutku spasen i uspeo je da se zadrži u okviru predviđenog budžeta, ali će ipak koštati grad oko 1,3 miliona evra. 

„Možemo li sprovesti ovo na teritoriji čitave opštine? Odgovor je ne, bilo bi preskupo“, rekao je Danijel Bernmar, član gradskog veća iz Leve partije, odgovoran za brigu o starima u Geteborgu. 

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka