Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svetski dan vlažnih staništa: Ugroženo više od trećine kopnenih staništa

Iako ključna za naš opstanak, vlažna staništa su pod velikom pretnjom. Poslednji podaci kažu da je u prošlom veku nestalo 64 procenta svetskih vlažnih staništa, a da svake godine izgubimo 1 procenat onih preostalih.

 Izvor: Specijalni rezervat prirodne Gornje Podunavlje Foto: IUCN/B.Erg

Prvi put je urađena sveobuhvatna procena evropskih staništa, koja pruža jasnu sliku stanja 490 staništa u 35 država širom Evrope. Na Evropskoj Crvenoj listi staništa čiju je izradu podstakla Evropska komisija, radilo je preko 300 stručnjaka, koji su procenili trenutno stanje prirodnih i poluprirodnih kopnenih i vlažnih staništa.

Rezultati procene otkrivaju da je više od trećine kopnenih staništa ugroženo - više od tri četvrtine tresetišta, više od polovine travnatih staništa, i skoro polovina jezera, reka i obala u Evropi. Status šuma, vriština i kamenjara je nešto bolji, no ništa manje zabrinjavajući. Uloga prirodnih staništa je višestruka, i danas postoje jasni pokazatelji o njihovom značaju u pružanju brojnih dobrobiti ljudskoj zajednici.

Created: 2006:10:08 07:48:52
Izvor: Profimedia/Shutterstock
Obedska bara Foto: IUCN/B.Erg

Danas se širom sveta, kroz više od 1000 prijavljenih aktivnosti, obeležava Svetski dan vlažnih staništa, ove godine posvećen ulozi koju imaju u smanjenju rizika od prirodnih nepogoda. Vlažna staništa predstavljaju prirodni štit za stanovništvo koje je izloženo razarajućem riziku od poplava, suša i snažnih oluja.

„Vlažna staništa spadaju među najznačajnija prirodna područja u smislu očuvanja biološke raznovrsnosti, ekološke produktivnosti i ublažavanja posledica ekstremnih vremenskih nepogoda. Učestale prirodne katastrofe u regionu u poslednjih nekoliko godina se u znatnoj meri mogu ublažiti ili izbeći mudrim upravljanjem rekama, priobaljem i plavnim dolinama. Ipak, svedoci smo sve većeg pritiska na ova vredna staništa i njihovog kontinuiranog nestajanja“, rekao je Boris Erg, direktor IUCN kancelarije za Istočnu Evropu i Centralnu Aziju.

Naučnici upozoravaju da vlažna staništa gubimo brže od bilo kog drugog ekosistema. Poslednji podaci kažu da je u prošlom veku nestalo 64% svetskih vlažnih staništa, a da svake godine izgubimo 1% onih preostalih. Ona se isušuju i menjaju kao rezultat rastuće potrebe za obradivom zemljom, razvoja proizvodnje i urbanizacije.

Software:Adobe Photoshop CS Windows Created: 2011:05:28 15:17:22
Izvor: Profimedia/Shutterstock
Specijalni rezervat prirode Gornje Podunavlje Foto: IUCN/B.Erg

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka