Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čokoladna brda, Dugine planine: 7 prirodnih čuda koje treba da posetite u Aziji

Bez obzira da li ste u potrazi za planinarenjem do koničnih brda, uživanjem u pejzažu duginih boja ili uzbudljivim usponom do himalajskih jezera, nećete pogrešiti ukoliko posetite neko od ovih 7 prirodnih čuda.

  Izvor: Kelimutu Foto: Profimedia

Azija obuhvata širok spektar zemalja i kultura, aktraktivnih gradova koje treba posetiti i hranom koju treba probati. Međutim, ovaj kontinent obikluje i neverovatnim prirodnim pogledima i znamenitostima.

Bez obzira da li ste u potrazi za planinarenjem do koničnih brda, uživanjem u pejzažu duginih boja ili uzbudljivim usponom do himalajskih jezera, pronaći ćete ih u jednom od ovih 7 prirodnih čuda, piše National Geographic.

1. Gokijska jezera (Nepal)

Kada se popnete na Gokio Ri (5.357 km), možete da uživate u predivnom pogledu na tirkiznu boju Gokijskih jezera. Šest jezera, koje vodu dobijaju iz glečera Ngozumpa, zauzimaju više od 10 kilometara zemlje i smatraju se najvišim slatkovodnim sistemom na setu. 

Planina Gokio Ri omogućava i pogled na himalajske gigante Loce, Nupce, Čo Oju, Gjačung Kang i Makalu, naravno ukoliko vremenski uslovi to dozvoljavaju. 

2. Čokoladna brda (Filipini)

U toku kišne sezone, ova konična brda su više zelena nego čokoladna, ali kad kiša prestane da pada, Čokoladna brda potpuno opravdavaju svoj naziv. Sastoje se od 1.776 brdašca, koja se izdižu sa ostrva Bohol i predstavljaju nacionalni geološki spomenik Filipina. 

Geolozi sumnjaju da su brda nastala erodiranjem kraških stena, a prema nekim lokalnim legendama, dva diva su se borila bacajući kamenje napred i nazad sve dok se nisu umorili, a za sobom su ostavili čuvena Čokoladna brda. 

3. Planina Kelimutu (Indonezija)

Iako je udaljena, lunarni pejzaž i predivne nijanse vode čine planinu Kelimutu dragocenim putovanjem. Smeštena je na ostrvu Flores, a na njenom vrhu se nalaze tri kraterska jezera, svako različitih nijansi. Geolozi su proučavali krater i njegova kameleonska svojstva. Svako jezero je prešlo iz jedne u drugu boju godinama, jer dolazi u dodir sa podvodnim mineralima. Poseta ovim jezerima krije i element iznenađenja, jer nikad ne znate koju ćete boju vode zateći kad dođete do vulkana.

4. Visoravan Žangje Danksija (Kina)

Visoravan Danksija ne opisuje samo planine u Nacionalnom geološkom parku „Žangje Danksija“, već i druga područja u Kini. 

Dugine planine u Kini, nestvarno čudo prirode

Ova spektakularna geološka formacija je rezultat pomeranja tekstonskih ploča pre više od milion godina, a na ovakav izgled ove visoravni su uticali i vremenski uslovi. Unesko je 2010. godine prepoznao šest visoravni kao Kina Danksija. Visoravan Žangje Danksija je najveća i pokriva više od 3.200 kvadratnih metara. 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka