Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saznanje koje će smanjiti broj avionskih nesreća: Naučnici otkrili učestalost vulkanskih erupcija

Turisti koji su zabrinuti da će vulkanske erupcije i oblaci pepela ubuduće sve više ometati avionske letove mogu da odahnu, jer su nova istraživanja otkrila prve pouzdane procene njihove učestalosti

  Izvor: Foto: Profimedia

I dok je Univerzitet u Lidsu sugerisao da su oblaci pepela učestaliji iznad severne Evrope nego što se to ranije mislilo, ispostavilo se da je prosečni period između njih 44 godine.

Takođe je otkriveno da oblaci pepela imaju oko 20 procenta šanse da se dogode u severnoj Evropi u jednoj deceniji, piše Phys.

„Pouzdane procene učestalosti vulkanskih oblaka pepela mogu da pomognu avio-kompanijama, osiguravajućim kompanijama i da ublaže ekonomske gubitke turista i ometanje usled oblaka pepela u budućnosti“, kaže vodeći autor studije dr Liz Votson sa Škole za geografiju u Lidsu.

Rad je počeo ubrzo nakon eksplozivne erupcije islandskog vulkana Ejafjadlajekidl 2010. godine, koja je uticala da se više od 10 miliona putnika aviona nasuka i košta evropsku ekonomiju oko 4 milijarde funti.

Saznajte iIndonežanski ritual koji se odigrava u grotlu aktivnog vulkana

Tim naučnika, koji je uključivao akademike sa Univerziteta Sent Endrjuz i Južne Floride, upoređivao je vulkanske oblake pepela (poznatih i kao tefra) tokom poslednjih 1.000 godina.

Fokusirajući se na severnu Evropu, ukljućujući i Island, jedno od najaktivnijih vulkanskih regiona na svetu, naučnici su ispitivali uzorke uzete iz tresetišta i jezera uglavnom u kopnenoj severnoj Evropi, Velikoj Britaniji, Irskoj i Farskim ostrvima zajedno sa prethodnim postojećim uzorcima sa drugih naselja u severnoj Evropi. Uzorci su uzimani sa treseta i sedimentnih stena gde su geološki rekorsi posebno dobro očuvani.

Korišćenjem elektronskog mikroskopa i hemijskih analiza, tim je identifikovao male komade očuvanog vulkanskog pepela, koji se zove kriptotefra širine ljudske dlake, koji su omogućili da se odrede u kom trenutku se vulkanskih oblaci pepela raširili po kontinentu.

Rezultati rada su pokazali evidenciju od 84 oblaka pepelatokom poslednjih 7.000 godina, a većina verovatno potiče od erupcije islandskih vulkana.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka