Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zaboravljeni grad duhova: Neverovatna priča o Aniju

Nekada je bio moćni i veliki grad, a danas je mesto duhova i ruševina, koje leži zaboravljeno blizu turske granice s Jermenijom. Ovo je priča o Aniju, gradu hiljade manastira i bogatom arheološkom nalazištu koje nam može otkriti ...

  Izvor: Foto: Profimedia

Od Vizantije do Osmanlija, antičkim gradom Ani vladao je nepregledan niz vladara tokom vekova. Nekada veliki grad, koji je bio dom hiljadama ljudi svoj vrhunac je doživeo tokom vladavine dinastije Bagratuna. Danas, Ani je grad ruševina i duhova, nenaseljen već skoro 90 godina.

Danak mnogih vladavina

Svi posetioci ruševina ovog grada mogu videti ostatke nekada velikog grada kojim je vladalo čak pet kraljevstvaBagratunsko, Jermensko kraljevstvo, Vizantija, Seldžuci, Gruzija i Otomansko carstvo. Nakon poraza Otomanskog carstva u ratu sa Rusijom 1878. ova oblast pripala je Rusiji, pod čijom je kontrolom bila sve do Prvog svetskog rata, kada su Turci povratili kontrolu, doduše, samo na kratko - kada je ovaj grad dodeljen novoosnovanoj republici Jermeniji. Poslednji put, Ani je 1920. promenio vladara, kada je ponovo osvojen od strane Turske tokom Rata za nezavisnost.

Akcija spašavanja ruševina

Iako se razmirice izmeđuTurske i Jermenije neprekidno vraćaju u fokus dešavanja, aktuelan je i pokušaj arheoloških udruženja i aktivista da se spase što veći broj ruševina i ostataka grada. Debata o važnosti Anija već dugo traje, a glavni argument je srednjovekovna zaostavština koju ovaj grad predstavlja. Uz malo sreće i mnogo rada, moguće je da će mnoge građevine uspešno biti restaurirane. 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka