Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na Arktiku je nekad bilo toplo kao na Floridi: Iskopani ostaci ptice stare 90 miliona godina to potvrđuju

U ledenim dubinama Arktičkog arhipelaga iskopani su najstariji ostaci ptica ikada koji pružaju uvid u to kako je nekad izgledao ekosistem ovog područja.

  Izvor: Foto: Facebook/Breaking Science News at Sci-News.com

U ledenim dubinama kanadskog Arktičkog arhipelaga iskopane su nove vrste praistorijskih ptica, a pronađeni fosilni ostaci stari oko 90 miliona godina se smatraju najstarijim ostacima ptice ikada pronađeni.

Drevne kosti pokazuju da je područje današnjeg Arktika bilo toplo kao Florida pre 90 miliona godina, piše Daily Mail.

Nedavno otkrivena vrsta je zubati predak modernih morskih ptica koju su nazvali Tingmiatornis arctica, a ovo otkriće ukazuje i na evidenciju dramatičnog globalnog zagrevanja tokom kasnog perioda krede, kad je ogromni Tiranosaurus i dalje hodao Zemljom. 

Vođa istraživanja profesor Džon Tarduno sa Univerziteta Ročester kaže: „Ptica je verovatno hibrid velikog galeba i kormorana, ali je imala zube“.

Sudeći prema istraživanjima, zubi su im verovatno koristili za hvatanje većeg plena.

Ova otkriće uz dostignuća prethodnih ekspericija pomažu da se stvori šira i jasnija slika o ekosistemu koji je postojao u kanadskom Arktičkom arhipelagu tokom turona, jednoj od epoha krede, koja je trajala pre 90 do 94 miliona godina.

Analiziranjem fosilnih ostataka ptice i geoloških rekorda, tim doktora Tarduna je otkrio da je okruženje drevnih morskih ptica uključivalo vulkanske erupcije, miran slatkovodni zaliv i temperature do 28 stepeni Celzijusa. 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka