Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pustinja Atakama: Šta se pre nekoliko hiljada godina nalazilo na najsuvljem mestu na svetu?

Zvuči potpuno neverovatno, ali rezultati najnovijih istraživanja otkrivaju da se u srcu jednog najsušnijih mesta na Zemlji pre između 9 i 25.000 godina nalazilo nešto sasvim drugo. Evo o čemu je reč...

  Izvor: Foto: Profimedia

Bezvodna pustinja Atakama, za koju se smatralo da je bila prepreka ranim doseljenicama u Južnoj Americi, možda je sadržala jezera koja su bila dovoljno velika da održe manje ljudske populacije, ukazuje najnovije istraživanje. 

Pustinja Atakama u Čileu prostire se 1.000 kilometara duž zapadne obale Južne Amerike. Pustinja se nalazi između dva planinska masiva, što sprečava vodu da dođe do kotlina i slanog zemljišta čineći je najsuvljom lokacijom na svetu, piše Phys.

Međutim, nova istraživanja pokazuju da se voda nekad nalazila u srcu Atakame.

Naučnici su nedavno otkrili ostatke slatkovodnih biljaka i životinja u sedimentima pustinjskih slanih zemljišta: veliko suvo, slano tlo koje obasipa pustinju Atakama. Mnogi od tih poteza se prostiru od 600 do 1.000 kvadratnih metara, a neki su i veći.

Analize radiougljenika su pokazale slatkovodna jezera i močvare koje su postojale između 9.000 i 25.000 godina u pustinji, prema istraživačima.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka