Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novo doba istraživanja: 5 drevnih misterija koje bi arheolozi mogli da reše u XXI veku

Mnogobrojne tajne u arheologiji još uvek nisu otkrivene, ali arheolog National Geographic-a Fredrik Hibert smatra da bi sledećih pet mogle uskoro da dobiju svoj epilog.

  Izvor: Foto: Profimedia

Mnogi istraživači XXI vek nazivaju novim dobom istraživanja i smatraju da bi arheolozi na pravi način mogli da iskoriste prednosti moderne tehnologije i otkriju misterije i odgovore na pitanja na koje već dugo nemamo odgovor.

Arheolog National Geographic-a Fredrik Hibert predviđa do kakvih bismo neverovatnih otkrića mogli da dođemo u XXI veku:

1. Otkriće prethodno nepoznatih naselja ili čak civilizacija u Centralnoj i Južnoj Americi

„Arheolozi su koristili LiDAR (detektovanje svetlosti i opseg) kako bi bukvalno videli šta se nalazi ispod gustih šuma na mestima poput Hondurasa i Belizea i pritom su locirali naselja za koja do tada nismo bili svesni da postoje“, kaže Hibert. 

2. Pronalazak grobnice Džingis-kana ili Aleksandra Velikog

Tehnologija poput georadara omogućava arheolozima da pogledaju šta se nalazi pod zemljom bez iskopavanja. U projektu National Geographic-a Dolina Kana korišćen je satelit kako bi se identifikovala potencijalna lokacija grobnice Džingisa-kana, a potom i da bi se istražila održivost tog zemljišta.

Iako tada nisu pronašli grobnicu Džingis-kana, ovo je odličan način da se ispitaju velike površine zemljišta, a što se više površina istraži, veća je verovatnoća da će se pronaći nešto. Pa zašto to ne bi bila grobnica Džingis-kana ili Aleksandra Velikog?

3. Otvaranje grobnice prvog kineskog cara

Arheolozima je poznata lokacija grobnice Ćin Ši Huanga, okruženog njegovim terakota radnicima u Si'anu, ali rizik od potencijalnih oštećenja stvari koje su u njoj nalaze više od 2.000 godina sprečavaju otvaranje grobnice. 

Hibert kaže da alati s daljinskim upravljanjem poput georadara i magnetometara mogu da nam daju ideju o unutrašnjoj strukturi, a onda će potencijalni mali robotski uređaji moći da uđu u grobnicu i sakupe potrebne podatke.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka