Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Put u središte zemlje: 5 najdužih pećina Srbije

Ako želite da uživate u prirodnim lepotama pod „kamenim nebom“, predlažemo vam da posetite neku od sledećih pećina.

  Izvor: Bogovinska pećina Foto: Podmejc/Wikimmedia Commons

1. Lazareva pećina (Dužina-9818m)

Ova pećina koja se nalazi u blizini Bora sa još nekoliko speleoloških objekata u svojoj neposrednoj blizini čini kompleks poznatiji pod nazivom Zlotske pećine. U Lazarevoj pećini nalazi se i veoma značajni arheološki lokalitet u kome su pronađeni ostaci drevnih kultura: Krivodol-Salkuca-Bubanj i Kodžadermen-Gumelnica-Karanovo VI. Keramički predmeti, koštani alat kao i predemti od bakra, pronađeni su tokom iskopavanja na ovom lokalitetu.

2. Cerjanska pećina (Dužina-približno 7 kilometara)

Na 14 kilometara od Niša, u okviru izletišta Kamenički vis, nalazi se jedna od najstarijih pećina u Srbiji. Naučnici procenjuju da je nastala pre više od 2 miliona godina. Heliktiti koji se ovde mogu pronaći predstavljaju posebnu vrstu pećinskog nakita koji prkosi zakonima fizike i zemljinoj teži. Sredinom novembra su otkriveni tuneli koji spajaju Kravljansku jamu i Cerjansku pećinu. U toku su opsežna istraživanja, pa kraj odnosno dužina Cerjanskih pećina još nije poznata.

Saznajte i 10 najlepših pećina na svetu

3. Ušački pećinski sistem (Dužina-6185m)

Ušački pećinski sistem čini niz kanala i speleoloških objekata koji se protežu duboko korz Peštersku krašku visoravan. Druga po dužini, ova pećina nastajala je tokom hiljadugodišnjeg perioda, dok je voda brusila krečnjačke stene.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka