Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zemlja

Pre 6.000 godina kišovito područje, danas suva pustinja: Šta se zaista dogodilo sa Saharom?

Autor Mima Bulatović
Autor Mima Bulatović

Da li možete da zamislite da je na mestu jednog od najsušnijih delova Zemlje nekad bila prašuma sa bujnom vegetacijom i obiljem kiša? Kako je došlo do ove drastične promene, pokušali su da odgovore naučnici...

Izvor: Foto: Profimedia

Pre manje od 6.000 godina, velika pustinja Sahara je bila pokrivena travom s velikim padavina, ali promene u svetskim vremenskim šablonima su transformisali ovo vegetativno područje u jedno od najsuvljih zemljišta na svetu. Naučnici sa Univerziteta Texas A&M su pokušali da otkriju tragove koju su odgovorni za ovu enormnu klimatsku promenu, a otkrića mogu da pomognu boljem predviđanju padavina širom sveta, Science Daily.

Profesori Robert Korti (profesor na odeljenju atmosferskih nauka) i Vilijam Buz (sa Univerziteta Jejl) objavili su rad u časopisu Nature Geoscience, u kojem su istraživala klimatske promene iz holocenske epohge i upoređivali ih sa današnjim kretanjem u tropskom pojasu s intenzivnim tropskim kišama. Uz pomoć kompjuterskih modela i drugih podataka, naučnici su otkrili povezanost sa padavinama hiljadama godinu unazad.

Povezane vesti

“Pojas tropskih kiša povezan je sa vremenskim prognozama u svetu kroz Hedli tropsku cirkulaciju koja postoji u pojasu ekvatora, ali to ne znači da može da predviđa promene vremena direktno na nekoj drugoj lokaciji, već da može nam pomogne u usavršavanju jednog takvog modela”, izjavio je Korti.

Najnovije

Priroda

Nauka