Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pre 6.000 godina kišovito područje, danas suva pustinja: Šta se zaista dogodilo sa Saharom?

Da li možete da zamislite da je na mestu jednog od najsušnijih delova Zemlje nekad bila prašuma sa bujnom vegetacijom i obiljem kiša? Kako je došlo do ove drastične promene, pokušali su da odgovore naučnici...

  Izvor: Foto: Profimedia

Pre manje od 6.000 godina, velika pustinja Sahara je bila pokrivena travom s velikim padavina, ali promene u svetskim vremenskim šablonima su transformisali ovo vegetativno područje u jedno od najsuvljih zemljišta na svetu. Naučnici sa Univerziteta Texas A&M su pokušali da otkriju tragove koju su odgovorni za ovu enormnu klimatsku promenu, a otkrića mogu da pomognu boljem predviđanju padavina širom sveta, Science Daily.

Profesori Robert Korti (profesor na odeljenju atmosferskih nauka) i Vilijam Buz (sa Univerziteta Jejl) objavili su rad u časopisu Nature Geoscience, u kojem su istraživala klimatske promene iz holocenske epohge i upoređivali ih sa današnjim kretanjem u tropskom pojasu s intenzivnim tropskim kišama. Uz pomoć kompjuterskih modela i drugih podataka, naučnici su otkrili povezanost sa padavinama hiljadama godinu unazad.

Povezane vesti

“Pojas tropskih kiša povezan je sa vremenskim prognozama u svetu kroz Hedli tropsku cirkulaciju koja postoji u pojasu ekvatora, ali to ne znači da može da predviđa promene vremena direktno na nekoj drugoj lokaciji, već da može nam pomogne u usavršavanju jednog takvog modela”, izjavio je Korti.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka