Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Veličanstvena arhitektura: 7 najlepših tavanica na svetu

Ponekad je potrebno pogledati gore, u svodove svetskih arhitektonskih umeća i uvideti da su njihovi najlepši delovi tavanice.

  Izvor: Foto: Shutterstock

1. Šah džamija (Isfahan, Iran)

Godine 1598. kralj Šah Abas preselio se u persijsku prestonicu Isfahan i naredio izgradnju niz izuzetnih i ambicioznih  građevina (verskih i svetovnih). Međutim, postojala je bojazan da će sve građevine izgeldati dosadno jer je jedini dostupan materijal u Isfahanu bila pečena cigla od blata, ali je nova tehnika sklapanja mozaika učinila prostor veličenstvene džamije savršenim. 

Delo koje odiše neverovatnom lepotom potpisuje majstor kaligrafije Reza Abasi. Komadići plave, žute, tirkizne, pink i zelene boje koji sačinjavaju ogroman mozaik na plafonu džamije hvataju i reflektuju svetlost i vrelinu ovog iranskog grada, stvarajući tako kombinaciju odsjaja “hladnih” boja koje smiruju vreli bliskoistočnjački vazduh.

2. Dvorac Samecano (Lećo, Italija)

Hipnotišući plafoni, svodovi i dekoracija u Sobi Pauna u ovom napuštenom italijanskom dvorcu priča je za sebe. Paun i ostale egzotične životinje inspirisale su aristokratskog arhitektu Ferdinanda Panćatičija Himenesa de Aragona da plafon učini ovoliko izuzetnim da vas pogled odmah teleportuje na Bliski istok. Zanimljivo je da i sam De Aragon nikada nije putovao Orijentom, ali njegova maštarenja su učinila ovaj italijanski palaco pravom egzotičnom lepotom. 

Ovaj toskanski biser u blizini Firence u prošlom veku bio je hotel, a danas su njegove prostorije i posebno soba Pauna ispunjene prazninom, tišinom i po kojim znatiželjnim turistom koji je došao da mu se divi.

3.  Stanica Grand central (Njujork, SAD)

Decenijama su horoskopski znaci iscrtani na plafonu možda i najpopularnije zelezničke stanice na svetu koju smo toliko puta viđali u holivudskim filmskim ostvarenjima, bili pokriveni debelim slojem nikotina zbog bezbroj zapaljenih i ispušenih cigareta putnika koji su žurili na neku od čak 67 platformi. Crtež sa plafona baziran je na srednjovekovnim astronomskim mapama, a naslikali su ga je francuski umetnik Pol Sezar Heleu i Njujorčanin Čarsl Bejszing

Povezane vesti

Linije znakova zodijaka iscrtani su pozlaćenom bojom na zeleno plavoj pozadini koja podseća na zimsko noćno nebo Grčke i daleke južne Italije.

Očiščen i restauriran plafon otkriven je 1998. godine i sada upotpunjuje ovu impozantnu građevinu koja je vremenom postala nezaobilazna atrakcija Velike jabuke

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka