Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neverovatni prizori naše zemlje: 5 najlepših vrela u Srbiji

Pored reka, za vodno bogatstvo naše zemlje, od izuzetnog značaja su i vrela, koja se ubrajaju u popularne turističke destinacije.

  Izvor: Perućac Foto: Profimedia

Možda nisu toliko eksponirani u turizmu kao planine, ali srpska vrela su čuvena po svojoj mističnoj lepoti, bistroj vodi i bujnom zelenilu. 

Izdvajamo 5 vrela koja vredi upoznati na putovanju kroz Srbiju:

Povezane vesti

Povezane vesti

Krupajsko vrelo

Vrelo podno planine Beljanice na istoku naše zemlje možda je i najpoznatija turistička destinacija ovog tipa. Ovo je mesto gde izvire Krupajska reka, a prava misterija do dana današnjeg je dubina ovog kraškog vrela. Prema poslednjim merenjima, veruje se da dubina Krupajskog vrela dostiže čak 123m. Tirkizna voda i bujna vegetacija čine Krupajsko vrelo jednim od najvećih bogatstava Srbije.

Međutim, ljudska ruka je ipak delovala na ovom mestu, pa je prvobitni izvor sada prekriven vodom zbog nastanka veštačkog jezera izgrađenom branom za potrebe mlina. Temperatura vode ne prelazi 10°C, a u njegovoj neposrednoj blizini nalazi se i jak termalni izvor sa temperaturom vode od 26.5°C. 

Pored nestvarne lepote samog vrela koja privlači tokom cele godine veliki broj ljudi, u blizini ovog mesta nalaze se i dva važna manastira srpske kulture: Manasija i Ravanica.

Vrelo Mlave ili Žagubačko vrelo

Vrelo mlave ili Žagubačko vrelo, kako mu glasi drugo ime je hidrološki spomenik prve kategorije naše zemlje.

Modro zelenu boju duguje algama i retko kada se muti, a nekada dostiže i prozirnost čak do 10 metara. Pokušaj merenja dubine završio se na 70m, jer se otkrilo da se na dnu vrela nalazi sifonski kanal iz kog voda dotiče pod velikim pritiskom. Turistima je izuzetno dopadljiva ova prirodna lepota, jer se lokalno stanovništvo potrudilo da zaista očuva istinsku lepotu ovog kraja, pa je kanal i samo vrelo izuzetno uređeno, a obale su pošumljene.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka