Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Balkan ekspres: Kako je novinar „Gardijana“ doživeo putovanje prugom Beograd-Bar?

„Preko 435 mostova i kroz 254 tunela, putovanje ovom železnicom predstavlja jednu od najuzbudljivijih avantura u Evropi“, kaže Pol Lervil priznajući da ovo putovanje nikada neće zaboraviti.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Srpsko-crnogorski Orijent Ekspres je voz koji već 40 godina povezuje Beograd sa obalom Jadrana. Nismo sigurni da li ekspres odgovara stvarnoj slici ili brzini voza, ali smo ponosni na ovaj put koji je svojevremno i Titov "Plavi voz" krasio, a u to se uverio i novinar Gardijana, Pol Lervil, koji je odlučio da prenese svoje iskustvo i doživaljaj sa ove čuvene relacije koja je postala već tradicionalni put mnogih koji svoje letnje dane provode na crnogorskoj obali.

Otkrijte iVeličanstvena priroda srpskih nacionalnih parkova

Pol Lervil je svoje putešestvije započeo jednog jesenjeg jutra na beogradskoj železničkoj stanici. Ukrcao se na grafitima ukrašen voz koji je bio postavljen na trećem koloseku. Kako Lervil kaže za tu cenu karte su staromodni kupei sa šest mesta, zadimljeni restoran i istrošena pruga, ipak realnost. Nedugo po izlasku iz Beograda počinje ono što izgleda ne može da se meri novcem, a to su predeli brdovitog Balkana koji su neponovljivii i jedinstveni.

Sad ga je od Jadranskog mora delilo samo 254 tunela i 435 mostova. 

Prva destinacija posle malih usputnih stanica bio je grad Užice, a pre toga zanimljiv susret sa tri starije žene i šaljiv savet za sve strance: “Kako prevazići jezičku barijeru?” Veliki broj uglavnom strijih generacija ne govori engleski jezik, a sa druge strane strancima je možda još više konfuzniji naš srpski jezik. Kako kaže, druženje sa ljupkim gospođama je prošao mnogo zabavnije nego što je on predviđao.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka