Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jedan od najposećenijih muzeja na svetu: 6 stvari koje možda niste znali o Luvru

Od otvaranja svojih vrata za javnost, za više od 600 godina muzej Luvr bio je simbol moći, bogatstva i dekadence francuske monarhije, ali i veliki dar svetskoj kulturi kada je od kraljevske palate postao nacionalni muzej.

  Izvor: Foto: Profimedia

Luvr je danas jedan od najvećih muzeja sa preko 70.000 umetničkih dela i definitivno spada u grupu najposećenijih muzeja.

Izdvajamo nekoliko zanimljivosti koje možda niste znali o muzeju.

Otkrijte iJeste li znali da čuveni Luvr ima "tajni ulaz"?

1. Luvr je na početku bio odbrambena tvrđava 

Prvi kralj Francuske i jedan od najuspešnijih vladara srednjovekovne Evrope, Filip II, započeo je izgradnju tvrđave koja je služila kao odbrana od neprijateljskog napada koji je pretio sa severa. Utvrđenje su činili bastioni, šanac i ogroman toranj u centru. Kako je grad Pariz svoje granice za vreme Filipove vladavine proširio tako se i tvrđava proširila, piše History.

Danas posetioci ostatke prvih obrisa muzeja mogu videti u Donjoj sali.

2. Tvrđava Filipa II sravnjena je zarad kraljevske rezidencije

Nakon Stogodišnjeg rata, Luvr se nije koristio do 1527. godine kada je Fransoa I naredio rušenje prvobitne tvrđave zarad izgradnje raskošne palate u renesansnom stilu, jer je i sam bio prosvetitelj renesansnog doba između ostalog je pomagao standardizaciji francuskog jezika, a verovatno najvažnijie, bio je prvi evropski monarh koji je uspostavio diplomatske veze sa Otomanskim carstvom. Palata je tada doživljavala ekspanziju dugu jedan vek. Zahvaljujući kulturnoj prosvećenosti kralja Fransoe I, nov izgled Luvru podarile su najveće arhitekte Evrope tog doba, a i sam je bio i blizak sa Leonardom da Vinčijem.

SaznajteDan kada je ukradena slika Mona Liza

3. Zgrade Luvra su jednom bile potpuno napuštene

Nakon završetka zgrade Versajskog dvorca, sud Francuske je odlučio da svoje sedište premesti daleko od Pariza i Luvra ostavivši tako Luvr pod konstrukcijom na milost i nemilost vremenu. Neki delovi su ostali otvoreni i bili su kulturno uporište mnogih slikara, vajara i pisaca. Nakon čitavog veka obnova je nastavljena, a dinastija Burbon dala je čitavo bogatstvo na umetnički sadžaj, sve do Francuske revolucije.

Konačno, 10.avgusta 1793. godine Luvr otvara svoja vrata otvara svetu kao muzej, upravo zahvaljujući padu monarhije i novoosnovanoj Narodnoj skupštini koja je tražila predaju Luvra vlasti kako bi napravila muzej.  

Mona Liza i Luvr

Kako je Napoleon nazvao Luvr?

Najveća pljačka u istoriji

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka