Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

7 zanimljivosti o Amsterdamu koje možda niste znali

Otkrijte nesvakidašnje muzeje koje možete da posetite, neverovatne načine da obiđete„ Veneciju severa“ i još nekoliko manje poznatih činjenica o prestonici Holandije.

  Izvor: Foto: Profimedia

Sigurno već znate da prestonica Holandije ima više kanala od Venecije, da je veoma liberalna u pogledu seksa i droga, da u ovom delu Holandije pada mnogo kiše, da svi voze bicikle i da neki stanovnici žive na brodovima, piše Telegraph.

Predstavljamo vam 7 manje poznatih činjenica o Amsterdamu:

1. Ima više kulture po glavi stanovnika nego bilo gde na Zemlji

Zahvaljujući njegovoj manjoj veličini i bezbrojnim muzejima, Amsterdam ima više kulture po glavi stanovnika nego bilo koji drugi grad na Zemlji.

Ali ne radi se o kvantitetu nad kvalitetom: Muzej Van Goga, Stedelijk, Rajksmuzeum sadrže dela i radove svetske klase dok Kuća Ane Frank pruža mučan uvid u nevolje Jevreja tokom Drugog svetskog rata.

Amsterdam:Život na kanalu

Amsterdam se takođe može pohvaliti bezbrojnim malim, ekcentričnijim muzejima s temama od droga do deformiteta. Najatraktivniji su Muzej torture, seksa, konoplje, sahrane, a neobičan je i Muzej vrolik, gde posetioci mogu da nađu zastrašujuću zbirku ljudski malformacija (mnoge se nalaze u teglama), koja je prvobitno bila postavka naučnika iz XVIII veka Gerardusa Vrolika. 

2. Možete da obiđete grad sa najstarijim prostitutkama u penziji

Martine i Luiza Foken su najverovatnije najstarije žene koje su se našle u najstarijem zanatu. Ove dame (74) imaju zajedničko iskustvo od skoro 100 godina, a u svojoj karijeri su spavale sa ukupno 355. 000 muškaraca.

Otkad su u penziji (otišle su u penziju sa 70. godina) sprovode turističke ture po gradu, a sigurno je da ćete od njih čuti mnogo zanimljivih priča, steći drugačiji uvid u ulicu Crvenih fenjera i na neuobičajen način zaviriti u njihove neverovatne živote.

3. Kafići nisu striktno legalni

Amsterdam je poznat po svojim maglovitim kafićima, odnosno po kafićima u kojima se prodaje marihuana, ali ove ustanove rade u izrazito sivoj zoni zakona, jer su prodaja, proizvodnja i posedovanje kanabisa tehnički nelegalne u Holandiji. Ipak, kafićima je dopušteno da prodaju marihuanu, čak imaju i dozvolu za to.

Usamljena sahrana: Neobični ispraćaji amsterdamskih usamljenika

Zbunjeni ste? Dok lakše droge nisu zapravo legalne u Amsterdamu i ostatku Holandije, manja prodaja i konzumiranje se toleriše. Ovo odgovara vlastima iz nekoliko razloga: pre svega kafići plaćaju porez, a ovime se sprečavaju sumnjivi dileri na ulicama.

4.  Obiđite Amsterdam stopiranjem biciklista

Uživajte u novom načinu da obiđete grad vožnjom na lakom sedlu s lokalcima.

Kada turisti uoče biciklistu sa žutom korpom pozadi, moraju da viknu "backie", kako bi biciklista stao i ponudio prevoz. Ovo je možda neobična ideja, ali sjajan način da se sretnu i upoznaju lokalci.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka